Nyhed, tilføjet 27. aug. 2024

Nyborg Kommune er udvalgt til ambitiøst program om unge og rusmidler - nu starter arbejdet

Nyborg Kommune er en ud af 15 danske kommuner, der i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og TrygFonden skal videreudvikle en dansk model for, hvordan kommunerne kan skabe rammen om et ungeliv uden rusmidler. ”Fælles om ungelivet” er navnet på programmet, og ultimo august går arbejdet for alvor i gang.

I foråret blev Nyborg Kommune udvalgt som én ud af 15 danske kommuner, der frem til 2027 skal videreudvikle programmet ”Fælles om ungelivet”. Dermed skal Nyborg Kommune være med til at løfte en stærk vision om, at danske unge skal have et godt ungeliv, hvor rusmidler ikke spiller en markant rolle. Et liv hvor tydelige og nærværende voksne skaber rammerne for og viser vejen til positive sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer. Borgmester Kenneth Muhs (V) ser et stort potentiale i kommunens engagement i Fælles om ungelivet:

- For mig handler forebyggelse om at udvise omsorg for de unge. Det er sammen med forældrene vores opgave og ansvar at give dem nogle rammer for et godt ungdomsliv, hvor de sunde valg også er de mest oplagte og med nogle fællesskaber, der har andet end alkohol og rusmidler som omdrejningspunkt. Vi skal give de næste generationer de bedste forudsætninger for et godt og sundt liv. Derfor er samarbejdet med Sundhedsstyrelsen, TrygFonden og de øvrige 14 kommuner i Fælles om ungelivet enormt vigtigt, siger Kenneth Muhs.

Fokus på beskyttende faktorer, data og lokal involvering

I Nyborg Kommune glæder man sig til at komme i gang med arbejdet med at styrke forudsætningerne for at involvere de voksne omkring unge, fordi de potentielt kan fungere som vigtige beskyttende faktorer, når det handler om unges brug af rusmidler. En central del af det arbejde er at sikre lokale data om unge, der både kan engagere og mobilisere de voksne omkring de unge og fungere som pejlemærker i udviklingen af indsatser.

- Som kommune kan vi selv gøre meget for at forbedre folkesundheden – men vi kan gøre meget mere, når vi går sammen med andre. Det er det, der gør den her indsats særlig. Vi arbejder sammen om et klart fælles mål – inddrager og idégenerer fra forskellige vinkler og fagligheder. På den måde får vi mange indsatser ud at leve, som tilsammen gerne skulle give flere gode fællesskaber uden rusmidler. Det samarbejder vi på tværs om at gøre, og jeg er rigtig spændt på, hvilke resultater det vil give, siger sundheds- og ældrechef Solveig Christiansen.

Islandsk model er blevet til dansk model

”Fælles om ungelivet” står på erfaringerne fra en pilotfase fra 2020-2024, hvor fem andre kommuner i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og TrygFonden har udviklet et koncept for, hvordan danske kommuner sammen med forældre og lokale aktører kan understøtte ungefællesskaber uden rusmidler. Inspirationen er hentet fra Island, hvor man er lykkedes med at vende udviklingen, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug, men i stedet har Europas laveste.

- Vi har skelet til den islandske model, men den klare ambition har været at udvikle et dansk koncept, der kan tilpasses lokalt. Det synes jeg i høj grad, at vi er lykkedes med i pilotfasen. Nu glæder vi os til at se det folde sig ud og udvikle sig endnu mere i de 15 kommuner til gavn for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i hele Danmark, siger Niels Sandø, enhedschef i Forebyggelse og Ulighed i Sundhedsstyrelsen.

Underdirektør i TrygFonden Jette Jul Bruun supplerer:

- Vi har sammen med Sundhedsstyrelsen og de fem pilotkommuner udviklet nogle meget konkrete redskaber, som vi håber, andre kommuner vil lade sig inspirere af – både de ti nye programkommuner, men også andre kommuner, som ønsker at skabe bedre rammer for et ungdomsliv uden rusmidler. ”Fælles om ungelivet” handler for os også om at skabe og udbrede en kulturforandring, siger Jette Jul Bruun.

Som ny programkommune i Fælles om ungelivet har Nyborg Kommune fået tildelt Gentofte Kommune som mentorkommune. Gentofte Kommune er en af pilotkommunerne i Fælles om ungelivet og kan derfor bidrage med en lang række erfaringer, der kan være særligt givtige i etableringsfasen.

For mere info, kontakt

Heidi Hørlück Callesen, presseansvarlig i Nyborg Kommune. Tlf. 2973 4311, e-mail: heica@nyborg.dk 

Sundhedsstyrelsens pressekontakt. Tlf. 7222 8510, e-mail: presse@sst.dk 

Robert Neimanas, pressechef i TrygFonden. Tlf. 9394 0205, e-mail: rob@trygfonden.dk 

Læs mere på faellesomungelivet.dk

Se vedhæftede faktaark om: