Onsdagens uddannelsesmesse i Idrætshallen i Nyborg var den perfekte ramme, da borgmester Kenneth Muhs og DI Fyns næstformand, direktør Steen Johansen fra Dreier & CO, gav hinanden håndslag på et tæt samarbejde mellem DI og kommunen de kommende år.
Det er åbenlyst nødvendigt, at mange flere unge får øjnene op for, hvad erhvervsuddannelserne er og kan føre med sig. Fagudlærte med de rette kompetencer er helt essentielle for, at vi kan få bygget og udvikle vores land. Med fælles indsats og konkrete initiativer, skal vi derfor få flere unge til at overveje at blive tømrer, industritekniker eller noget helt tredje – det vil styrke vores erhvervsliv, hvor der flere steder mangler lærlinge, og dermed også kommunen.
Kenneth Muhs, borgmester Venstre
Målet med aftalen er først og fremmest at styrke de unges kendskab til nogle af de mere end 100 erhvervsuddannelser, der er at vælge imellem, og at få flere til at søge en faglært uddannelse.
I år søgte over 26 procent af eleverne i Nyborg Kommune en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse. Det er over landsgennemsnittet på 20 procent. Men ifølge Steen Johansen, der også er formand for DI’s regionale byggeudvalg DI Byggeri Fyn, har virksomhederne brug for endnu flere.
Mange håndværkere og andre faglærte går på pension i de her år, og ungdomsårgangene er blevet mindre. Derfor er det vigtigt, at vi inviterer skoleeleverne ud i vores virksomheder, så de kan se, røre og måske få lov til prøve, hvad det vil sige at være faglært. De skal ud at møde mestre, svende og lærlingene og tale med dem, så de bliver interesserede og kan vælge ungdomsuddannelse på et oplyst grundlag.
Steen Johansen
Derfor vil der i partnerskabsaftalen mellem DI og Nyborg Kommune også være fokus på det samarbejde, kommunen allerede har indgået med 22 lokale håndværkermestre. Her forpligter kommunen sig til netop at gøre mere for at fremme erhvervsuddannelserne, mens virksomhederne til gengæld lover flere praktikpladser, flere lærepladser og at bidrage som mentorer for unge, der drømmer om at få den faglige vej.
I sidste uge resulterede det konkret i en tour-de-folkeskole, hvor håndværkere og deres lærlinge sammen besøgte flere hundrede elever og svarede på spørgsmål, modbeviste fordomme og netop satte fokus på, hvad en erhvervsuddannelse egentlig går ud på og kan føre til. Det er den slags initiativer, der gerne skulle komme flere af, når partnerskabet skal udmøntes i konkrete handlinger.
Helt nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 23 procent af de fynske virksomheder søger forgæves efter medarbejdere. I transportsektoren er det oppe på 44 procent, mens 29 procent af virksomhederne inden for byggeriet og 26 procent i industrien må opgive at få de medarbejdere, de søger.
For yderligere oplysninger, kontakt
Seniorchefkonsulent Helen Jensen. E-mail: hje@di.dk, tlf. 2124 4702.
Presseansvarlig i Nyborg Kommune Heidi Callesen. E-mail: heica@nyborg.dk, tlf. 2973 4311.