De første forældre og børn er allerede på vej i armene på områdeleder Jens Jacob Madsen og hans team. De står nemlig bag en helt ny tilgang til socialområdet, der er ved at blive rullet ud. Her skal familier med børn på vej mod eller hjem fra en anbringelse hjælpes på en helt ny måde, hvor de i langt højere grad selv er med til at pege på mulige løsninger der kan fungere for netop dem.
Vi vil gerne vende indsatsen på hovedet og stille os ved siden af de sårbare familier. Ud fra de problematikker, vi oplever, så ønsker vi, at de selv er med til at pege på den hjælp, de har brug for. Vi snakker nysgerrigt med alle familiemedlemmer, så vi i fællesskab kan finde ud af, hvad der skal til, for at de kommer i bedre trivsel og forbliver samlet.
Jens Jacob Madsen, områdeleder
Indsatsen kaldes ’Familien Først’ og det er meningen, at den nysgerrige tilgang skal kendetegne hele forløbet med de sårbare familier. Der holdes fx ingen møder eller skrives i deres sag, uden de er inddraget og orienteret på forhånd - og der træffes som udgangspunkt heller ikke nogen beslutninger om deres barn, de ikke selv er med til at finde. Løsningerne skal med andre ord findes sammen med den motiverede familie fremfor at ende i en position, hvor de ser det som en kamp mellem dem selv og kommunen:
- Vi prøver at tænke hele vejen rund. Skygger rudekuverterne for familiens trivsel, må der sættes ind der. Er der udfordringer i samarbejdet med skolen, må vi kigge på det også. Vi er åbne for kreative løsninger og kommer til at have fokus på, hvordan vi kan holde familierne samlet, forklarer Jens Jacob Madsen og fortsætter:
- Derfor er det vigtigt, at de selv er med til at definere deres udfordringer, sætte ord på hvad de drømmer om, og sammen med vores fagfolk finder ud af, hvad vi så kan gøre ved det. De involveres med andre ord tæt i at designe den hjælp, de skal have, siger han.
Børns behov er vigtigst
I de tilfælde, hvor et barn fx er udsat for vold, misbrug eller ikke kan sove trygt hjemme, vil de ikke kunne blive en del af indsatsen. Barnets tarv er altid det vigtigste. Men Nyborg Kommune vurderer, at den nye tilgang kan være aktuel i op til halvdelen af de sager, der er. Derfor skal en forsøgsordning med først 10-12 familier danne grobund for en ny kultur, der i fremtiden skal kendetegne hele området.
- Vi har i udvalget efterspurgt en helt ny tilgang til mødet med sårbare familier, og det får vi nu. Derfor er jeg glad ikke mindst på familiernes vegne, fordi de står i meget svære situationer, hvor både barnet og de voksne har brug for at blive mødt med omsorg, forståelse og en kærlig hånd i ryggen til at træffe de rigtige beslutninger, udtaler formand for Social- og Handicapudvalget Anja Kongsdal (V).
Derfor er forventningerne også store i forhold til, hvad perspektiverne kan være med den nye ’Familien Først ’-tilgang, fortæller formanden:
- Vi regner med at få nogle forløb, hvor sårbare forældre, deres børn og hele familien føler sig meget mere set i de udfordringer, de står med. De skal opleve os fra kommunen som en løsningsorienteret ressource med fokus på at hjælpe. Vi stiller os så at sige ved siden af familierne fremfor overfor dem. Derudover vil vi forhåbentlig også sammen med familierne finde nogle løsninger funderet i deres eget hjem, så vi kan holde dem samlet og derfor hjælpe børnene på en mere omsorgsfuld måde. Det giver både et bedre børneliv og vil i mange tilfælde også være billigere, siger Anja Kongsdal (V).
Indtil videre er der ansat fire personer til opgaven, men i alt skal enheden bestå af syv medarbejdere, og de forventer at være fuldtallige efter sommerferien næste år.
For yderligere oplysninger, kontakt
Jens Jacob Madsen, områdeleder Social og Familie. Tlf. 6333 7171/2329 1762.
Anja Kongsdal (V), formand for Social- og Handicapudvalget. Tlf. 2683 0707.
Heidi Callesen, presseansvarlig i Nyborg Kommune. Tlf. 2973 4311.