- Tidligere har behandlingen ligget på tre forskellige hænder, og det har betydet, at det har været svært for borgerne at gennemskue, hvor de skulle henvende sig med spørgsmål. Det laver vi om på nu, udtaler Solveig Christiansen, chef for Sundhed og Ældre.
Klinikken bliver i første omgang oprettet som en prøvehandling for et år. I dette år kommer den til at ligge på Skaboeshusevej 100D, hvor Nyborg Kommune i forvejen har genoptræningslokaler. Det vil også fortsat være muligt at få et hjemmebesøg for de borgere, der har behov for det.
Det bliver Ergoterapeut og Social- og Sundhedsassistent Stine Duus, der skal varetage den daglige drift af Kompressionsklinikken, og der bliver nok at se til. - Jeg glæder mig til at komme i gang. Vi har arbejdet på det her set-up det sidste år, og der har været rigtig meget planlægning, men nu bliver det godt at få det rigtigt mellem hænderne, fortæller Stine Duus.
Stine og Nyborg Kommunes håb er, at den nye arbejdsgang kommer til at skabe mere gennemsigtighed og forudsigelighed for borgerne. Derudover er det også et håb, at der kan skæres ned på ventetiden for at få kompressionsstrømper.
Ned med ventetiden
At få en kompressionsstrømpe er nemlig ikke bare som at gå ned i en butik og købe en flystrømpe eller en støttestrømpe, som de fleste af os kender. Kompressionsstrømper er typisk til syge ben, der kræver behandling og faglig indsigt. Derfor skal der først tages mål til strømpen, så borgeren får en strømpe, der sidder præcis, som den skal. Når strømpen er produceret af leverandøren skal den afprøves. Dernæst skal det sammen med borgeren vurderes, om borgeren ved egen hjælp kan få strømpen på og af – evt. med hjælp fra et hjælpemiddel, eller om det er nødt til at være hjemmeplejen, der hjælper borgeren strømpen af og på.
At alle disse led bliver samlet i én funktion er ikke kun godt i forhold til borgers oplevelse af én indgang, men også godt i forhold til at effektivisere besøgene. - Allerede i forbindelse med opmålingen kan jeg begynde at vurdere, om borgeren vil kunne blive selvhjulpen og hvilket hjælpemiddel, der vil kunne give mening at afprøve. Derudover kan jeg i forbindelse med afprøvningen af strømpen også afprøve hjælpemidler sammen med borgeren. Vi ”sparer” derfor et besøg, og det giver god mening for både borgers tid og kommunens ressourcer, forklarer Stine Duus.
Forud for opmåling af strømpen kan det for nogle borgere være nødvendigt med afvanding. Denne del er det stadig Hjemmesygeplejen, der tager sig af, og det skyldes, at det rent fagligt skal ligge i sygeplejen.
Foruden kontakten til borgere skal Stine også stå for samarbejdet med hjemmeplejen om kompression, så de bliver endnu bedre klædt på til at hjælpe borgerne i forbindelse med behandlingen. Hun bliver således en nøgleperson for kompressionsbehandling både ift. borgere og medarbejdere i Nyborg Kommune. - Ja, der bliver nok at se til, men jeg glæder mig, slutter Stine af med et smil.
Hvis du vil vide mere...
FAKTA
- Nyborg Kommune er inspireret af Middelfart og Århus Kommune, som har en lignende kompressionsklinikker.
- Borgerne får en tid i klinikken, ligesom hvis de skulle til egen læge eller genoptræning. Behandlingen foregår som udgangspunkt i kompressionsklinikken, men kan ud fra en faglig vurdering foregå i borgers eget hjem.
- Klinikken åbner 15. august 2024 og forløber til at starte med et år, hvorefter projektet evalueres.