Vådområder

Find information om etablering af vådområder i Nyborg Kommune.

Danmark og de øvrige EU-lande vedtog i 2000 et overordnet mål om, at vandløbene, søerne, fjorde og den kystnære del af havet skal have opnået en god miljøtilstand.

Vådområdeindsatsen sker i overensstemmelse med de statslige vandplaner og er en del af den danske CAP-plan 2023-2027, som har til formål at understøtte EU´s fælles målsætninger om en økonomisk bæredygtig landbrugssektor, fremme den grønne dagsorden indenfor miljø, klima og natur, samt styrke udviklingen i landdistrikterne. Tilskudsordningerne er medfinansieret af EU.

Vådområderne skal genskabe naturlige vandforhold, de steder i landskabet, som er velegnede til det. Når naturlige vandforhold genskabes, så mindskes kvælstof- og fosforudledningen til vores kystvande, fjorde og søer, hvor næringsstofferne udgør et miljøproblem.

Vådområdeordningerne kan søges af kommuner og Naturstyrelsen, som gennemfører projekterne gennem frivillige aftaler med lodsejere. Vådområdeindsatsen koordineres mellem kommunerne af vandoplandsstyregrupper, som er nedsat rundt omkring i landet.

Vådområdeordningerne er en del af de kollektive virkemidler, som også omfatter minivådområder, skovrejsning og lavbundsprojekter. Vådområder bidrager også til udtagningsindsatsen.

Kilde: MST

Vådområde-og lavbundsprojekt-indsatsen er støttet af Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af landdistrikterne.

I vandplanerne er der beskrevet en række forskellige indsatser, der skal sikre, at de overordnede miljømål kan opfyldes. En af disse indsatser er genskabelse af vådområder, der er en betegnelse for lavbundsarealer, hvor naturen er påvirket af højt grundvandsspejl og gennemstrømmende overfladevand.

Vådområder virker som et filter, der renser det gennemstrømmende vand for blandt andet kvælstof. På den måde reduceres udvaskningen af kvælstof til sårbare fjorde, kyster og søer, hvor store mængder af dette næringsstof ellers er medvirkende til at skabe iltsvind og skade vandmiljø, dyr og planter.

Vådområder kan etableres ved at lukke dræn og grøfter, så dræn- og grundvand fra arealer ovenfor frit kan sive langsomt gennem jorden. Vådområder kan også etableres ved at sløjfe pumper, så vandløb i området får lov til at løbe over deres bredder – dette vil især ske om vinteren.

Se mere om vådområder og deres etablering i hele landet hos Miljøstyrelsen

Se mere i folderen Nye vådområder på Fyn 

 

Interaktivt kort over vådområderne er under revision.

Vådområdeprojekter i Nyborg Kommune

Kontakt os

Har du spørgsmål til Vådområder?

Teknik, Miljø og Erhverv
Nørrevoldgade 9 - 5800 Nyborg

Åbnings- og telefontider