Hvis du vil vide mere...
Kvalitetsstandard for støtteophold
Barnets lov § 32, stk. 1 nr. 7.
Der tages afsæt i børne- og ungepolitikkens tema ”Omsorg, tryghed og trivsel”, hvor der står ”Børn og unge skal derfor understøttes i et sundt og trygt liv gennem hele deres opvækst og i deres forskellige møder med de kommunale tilbud.”
Formålet er at barnet/den unge kan blive boende hjemme hos sin familie, men samtidig opleve at få den nødvendige støtte, så barnets/den unges trivsel og udvikling sikres samt bidrage til:
- at støtte barnet/den unges udvikling fysisk, psykisk og socialt
- at støtte i opdragelsen af barnet/den unge
- at støtte i forskellige former for optræning af barnet/den unge
at aflaste forældrene, så de opnår mere overskud til barnet/den unge.
Børn og unge fra 4-18 år.
Som udgangspunkt bevilliges børn under tre år ikke støtteophold, men forudsættes støttet ved anden indsats.
Målgruppen er kendetegnet ved børn og unge, der af sociale årsager har brug for voksenstøtte, omsorg og oplevelser i et andet miljø end det daglige.
Videre kan det dreje sig om børn og unge med sociale problematikker, hvor forældrene kan være belastede af personlige, psykiske eller sociale faktorer, misbrug eller store fysiske begrænsninger, og hvor familiens ressourcer ikke er tilstrækkelige til at sikre barnets/den unges trivsel, udvikling og læring.
Der vil være fokus på, at der samtidig iværksættes en indsats til forældrene, således der arbejdes med forældrenes forhold under barnets støtteophold.
Udgangspunktet er, at aflastningsophold bevilges som faste korte ophold med et vist mellemrum. Undtagelsesvis kan aflastningen gives som et enkeltstående ophold af længere varighed.
Der benyttes primært netværksplejefamilier eller plejefamilier til støtteophold. I helt særlige tilfælde hvor der ikke kan findes en egnet plejefamilie, kan der benyttes børne- og ungehjem.
Støtteophold bevilliges som udgangspunkt én weekend om måneden. Øvrige dage placeres på hverdage. Støtteophold er af hensyn til barnet og derfor bør opholdet placeres på hverdage.
Der vil i helt ekstraordinære tilfælde kunne bevilges 14 støtteopholdsdøgn om måneden. Overskrides de 14 døgn vil der være tale om en anbringelse uden for hjemmet.
Ordningen kan fungere for en længere årrække, eventuelt under hele opvæksten.
Støtteophold kan ikke træde i stedet for en anbringelse. Der kan således ikke bevilges gentagne langvarige støtteophold i forlængelse af hinanden.
Støtteophold kan gives i sammenhæng med andre støttende indsatser, så familierne får mulighed for at arbejde aktivt med de vanskeligheder, som gør, at barnet/den unge har behov for særlig støtte.
Børn og unge kan få støtten i et døgnophold i en plejefamilie eller i et børne- eller ungehjem, mens de fortsat bor hjemme hos forældrene.
Netværksplejefamilie.
Plejefamilier.
Nyborg Kommunes børne- og ungehjem eller børne- og ungehjem via Tilbudsportalen.
Det er karakteren af den konkrete støtte, der er afgørende for, hvor ofte der skal være en opfølgning, og hvordan opfølgningen skal afholdes. Dog skal de lovpligtige opfølgninger og børnesamtaler ud fra barnets lov overholdes.
I Nyborg Kommune udarbejdes der en plan for barnet, som følges op efter aftale med barnet/den unge. Planen skal foreligger senest 3 måneder efter afgørelsen.
Når barnets plan for familieanbringelsen udarbejdes, tager kommunen samtidig stilling til, hvornår og hvordan den ønskede effekt med anbringelsen forventes opnået.
Ansøger kan klage over afgørelsen.
Klagefristen er 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen.
Når klagen er modtaget, bliver afgørelsen revurderet. Såfremt Nyborg Kommune fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til Ankestyrelsen.
Godkendt af Byrådet 26. november 2024.