Hvis du vil vide mere...
Kvalitetsstandard ved familieanbringelse
Barnets lov § 32, stk. 1 nr. 6.
Der tages afsæt i børne- og ungepolitikkens tema ”Omsorg, tryghed og trivsel”, hvor der står ”Børn og unge skal derfor understøttes i et sundt og trygt liv gennem hele deres opvækst og i deres forskellige møder med de kommunale tilbud.”
Formålet er at undersøge familiens ressourcer og vanskeligheder, herunder hvilke udviklende støtteindsatser, der er behov for, samt udviklingsperspektiv.
Formålet er derudover også, at forældrene gennem en tidlig og intensiv indsats opnår de nødvendige forældrekompetencer til at kunne varetage omsorgen for barnet i en grad, så familien kan forblive samlet, og barnet trives.
En familieanbringelse er en intensiv forebyggende indsats, der iværksættes som døgnfamiliebehandling målrettet gravide og spædbarnsfamilier, hvor der er bekymring for barnets sikkerhed, trivsel og udvikling, og hvor der er tvivl om forældreevnen.
I Nyborg Kommune gives støtten som udgangspunkt til familier med børn mellem 0-2 år. Ældre søskende kan være en del af familieanbringelsen.
Hvis observationen af mor, far og barn kan ske i hjemmet, så tilrettelægges det som udgangspunkt med intensiv besøg af sundhedsplejerske, familiebehandler og børne- og ungerådgiver.
Et eller flere af følgende forhold kan kendetegne forældrene: lav mentaliseringsevne, traumer i egen opvækst, vanskelighed ved at tilsidesætte egne behov til fordel for barnet samt vanskelighed ved at strukturere en hverdag hensigtsmæssigt i forhold til barnets behov. Forældrene er også karakteriseret ved blandt andet økonomiske udfordringer, misbrug af rusmidler, manglende bolig, vold i nære relationer, kognitive funktionsnedsættelser, psykiske lidelser, ufærdig eller umodnet personlighedsstruktur samt manglende eller ustabilt netværk.
Indsatsen er mindre indgribende end en anbringelse af barnet alene og er ikke omfattet af de særlige regler som for eksempel hjemgivelse og samvær, der særskilt knytter sig til en anbringelse.
Det er en forudsætning for iværksættelse af en familieanbringelse, at der ikke foreligger oplysninger, som gør anbringelse af barnet nødvendigt.
Familieanbringelse kan som udgangspunkt maksimalt have en varighed af 6 måneder.
Der er ingen egenbetaling.
Familieanbringelse kan enten være for hele familien eller enkelte medlemmer af familien og barnet.
Støtten kan fx være familie- og gruppesamtaler, individuel støtte, psykologisk og pædagogiske observationer og undersøgelse.
I eget hjem med intensive besøg fra sundhedsplejerske, familiebehandler og børne- og ungerådgiver.
Nyborg Kommunes børne- og ungehjem eller børne- og ungehjem via Tilbudsportalen.
Plejefamilier.
Det er karakteren af den konkrete støtte, der er afgørende for, hvor ofte der skal være en opfølgning, og hvordan opfølgningen skal afholdes. Dog skal de lovpligtige opfølgninger og børnesamtaler ud fra barnets lov overholdes.
I Nyborg Kommune udarbejdes der en plan for barnet, som følges op efter aftale med barnet/den unge. Planen skal foreligger senest 3 måneder efter afgørelsen.
Når barnets plan for familieanbringelsen udarbejdes, tager kommunen samtidig stilling til, hvornår og hvordan den ønskede effekt med familieanbringelsen forventes opnået.
Der kan klages over afgørelsen.
Klagefristen er 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen.
Når klagen er modtaget, bliver afgørelsen revurderet. Såfremt Nyborg Kommune fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til Ankestyrelsen.
Godkendt af Byrådet 26. november 2024.