Godkendelseskriterier for etablering af privat institution

Reviderede godkendelseskriterier for etablering og drift af privat daginstitution.

Baggrund 

I henhold til Dagtilbudsloven, LBK 176, § 19, stk. 5, er det muligt at oprette private daginstitutioner. Loven gør det muligt for organisationer, forældre, virksomheder og andre interesserede, at oprette institutioner i privat regi. Nyborg Kommune skal fastlægge godkendelseskriterier, jf. dagtilbudslovens §20 som den private leverandør skal leve op til for at blive godkendt. Godkendelseskriterierne skal fastsættes med udgangspunkt i de generelle krav til kommunernes egne daginstitutioner. Kommunens krav skal være saglige og konkrete. Kommunens godkendelseskriterier må ikke være mere restriktive, end de krav, der stilles til de øvrige dagtilbud i kommunen.

Fremsendelse af godkendelsesmaterialet

Private leverandører, der ønsker at blive godkendt til at drive en privat institution, skal sammen med den skriftlige anmodning beskrive og dokumentere, hvordan de vil leve op til godkendelses-kriterierne. Der er udarbejdet et ansøgningsskema for godkendelse af private daginstitutioner, som alle ansøgere skal anvende i forbindelse med ansøgning om godkendelse til at etablere og drive en privat institution i Nyborg kommune. Der skal ved ansøgningen foreligge vedtægter for den nye private institution. Hvis den private institution, efter godkendelse, ikke lever op til god-kendelseskriterierne, kan Nyborg Kommune inddrage godkendelsen og standse tilskuddet.

Lovgivning og standarder

Institutionen skal leve op til:

  • Formålsbestemmelsen for dagtilbud i Dagtilbudslovens §§ 1 og 7
  • Bestemmelsen om pædagogiske læreplaner jfr. Dagtilbudslovens § 8 og bekendtgørelse 1633 af 18.12.18, afsnit 2.
  • Sprogvurdering og sprogstimulering jfr. Dagtilbudslovens § 11 hvilket skal ske i Nyborg Kommunes digitale redskab.
  • Tilbud om frokostmåltid jfr. Dagtilbudslovens § 16a
  • Samme myndighedskrav og standarder, som kommunale institutioner i forbindelse med bygningsforhold, legepladser og - inspektion, brandværnsmæssige forhold, arbejdsmiljøforhold, sundhedsmæssige forhold, køkkenmæssige forhold, bestemmelser vedr. befordring af børn m.v.
  • Lokalt fastsatte kriterier, som f.eks. kommunale politikker og målsætninger, åbenhed og tilgængelighed for det kommunale tilsyn, statusrapportering vedr. læreplaner hvert andet år.
  • Bekendtgørelser og vejledninger på børneområdet (gældende lovgivning)
  • Arbejdsmiljøloven, herunder udarbejdelse af APV (arbejdspladsvurdering)

Fysiske rammer

Privatinstitutionen skal vedlægge ibrugtagningstilladelse til daginstitutionsdrift fra de relevante myndigheder, herunder ibrugtagningstilladelse fra byggemyndighederne, hvis ikke bygningen i forvejen er godkendt som daginstitution. I forhold til det gennemsnitlige antal indskrevne børn, skal det sikres, at bygningen som minimum lever op til bestemmelserne om krav til antal kvadratmeter pr. barn (Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside).

Privatinstitutionen skal efterleve myndighedskravene i forhold til brandmæssige forhold, ar-bejdsmiljøforhold, sundhedsmæssige forhold, køkkenmæssige forhold m.v.

Forsikringer

Den private institution er forpligtet til, at der til enhver tid foreligger den nødvendige forsikringsdækning for institutionen.

Personalesammensætning og bemanding

Lederen skal have en uddannelse som pædagog, professionsbachelor, og være ansat i en fuldtidsstilling. Ved lederskifte er bestyrelsen ansvarlig for, at eksamenspapir fremsendes med henblik på godkendelse af ny leder. Lederen er ansvarlig for, at der er et forsvarligt antal medarbejdere på arbejde i åbningstiden. Ud fra det godkendte børnetal skal bemandingsplanen -  med angivelse af alle medarbejderes faglige niveau  - udgøre en forsvarlig dækning af en uge. Ved behov for vikardækning skal det sandsynliggøres, at der er økonomi og vikar til disposition.

Tavsheds- og underretningspligt

Privatinstitutionen er underlagt underretningspligt jf. Servicelovens § 153 og

den samme tavshedspligt som de øvrige dagtilbud i Nyborg Kommune. Varetagelse af underretningspligten er under strafansvar for lederen.

Børneattester og straffeattester

For alle ansatte (gælder også studerende, elever, personale i jobtræning m.m.) skal privat institutionen indhente en straffe- og børneattest. Straffe- og børneattesten opbevares i den private institution, og må i henhold til databeskyttelsesloven, forvaltningsloven og straffeloven ikke videregives til tredje mand. Indhentning af straffe- og børneattester følger de gældende regler på området. Nyborg Kommune kan efter konkret vurdering i henhold til Databeskyttelseslovens §8, stk. 4 forlange at få indsendt børneattester og straffeattester på alle ansatte og evt. ægtefælle og hjemmeboende børn over 15 år, hvis privatinstitutionen drives i forbindelse med privat bolig.

Tro- og loverklæring på at attesterne indhentes vedlægges ansøgningen.

Børn med særlige behov

Institutionen skal være åben for børn med særlige behov, og samarbejde med de relevante kommunale instanser og det pædagogiske tilsyn, om den nødvendige støtte. Anvendelse af Nyborgmodellen og PPR´ s samarbejdsmodel er obligatorisk for den private institution, som for de øvrige dagtilbud i Nyborg Kommune, ligesom ansøgning til og anvendelse af Pædagogisk Team. For børn fra andre kommuner er det barnets opholdskommune, der træffer beslutning om eventuel støtte. Eventuelle udgifter til støttepædagog, eller andre foranstaltninger m.v. betales af barnets opholdskommune ud over det normale driftstilskud.

Åbningstid

For at opnå fuldt tilskud skal privatinstitutionen mindst have en åbningstid svarende til de øvrige dagtilbud i Nyborg Kommune. Driftstilskuddet beregnes med udgangspunkt i den fastsatte ugentlige grundåbningstid. Ved lavere åbningstid vil driftstilskuddet blive forholdsmæssigt reduceret. Institutionens ledelse og bestyrelse kan indføre lukkedage svarende til det antal lukkedage, der er besluttet for kommunale institutioner. Ved lukkedage er det privatinstitutionens ansvar, at børn med behov for pasning tilbydes alternativ pasning.

Privat institutionen har pligt til hvert år primo november at oplyse Børn og Skole om det kommende års åbningstid og evt. lukkedage.

Optagelse

Institutionen træffer selv afgørelse om optagelse, og er forpligtet til at optage børn, hvis der er ledig kapacitet i institutionen. Optagelseskriterierne skal fremgå af institutionens vedtægter og

være offentligt tilgængelige. Optagelseskriterierne skal følge almindelige rets-grundsætninger, så som lighedsgrundsætningen, diskriminationsforbud og lignende. Hverken formelt, eller reelt må visse grupper udelukkes fra optagelse.

Fripladstilskud og søskendetilskud

Børn optaget i privatinstitutioner har jf. gældende regler, ret til friplads- og søskendetilskud. Tilskuddene beregnes af kommunen. Det påhviler privatinstitutionen at vejlede forældrene om mulighederne for tilskud. Friplads- og søskendetilskud kan ikke overstige forældrenes egenbetaling.

Tilskuddet fastlægges løbende ud fra forældrenes familie og indtægtsforhold.

Forældreindflydelse

Forældre i private daginstitutioner skal sikres indflydelse svarende til forældreindflydelsen i selvejende institutioner, jf. § 14-17 i Dagtilbudsloven. Det vil sige, at der som minimum skal oprettes en forældrebestyrelse med flertal af valgte forældre, og med repræsentation af institutionens medarbejdere. Forældre skal som minimum have indflydelse på principper for institutionens arbejde og aktiviteter, for anvendelse af budgetrammen samt have indstillingsret ved ansættelse af personale.

Vedtægter

Den private institution skal udarbejde vedtægter. Af vedtægterne skal der fremgå regler for ejer- og bestyrelseskonstruktion, forældreindflydelse, institutionens formålsparagraf og institutionens opløsningsbestemmelser, optagelseskriterier, opsigelsesvarsel, åbningstid, antal børn, anvendelse af institutionens overskud m.v.

Tilsyn

Kommunen er i henhold til lovgivningen forpligtet til at føre løbende tilsyn med privat institutio-nen. Nyborg Kommune fører det pædagogiske tilsyn med de private institutioner, med minimum et årligt besøg. Formålet med tilsynet er at sikre:

  • At indholdet af det pædagogiske arbejde lever op til kravene til de øvrige dagtilbud i Nyborg Kommune
  • At privatinstitutionen lever op til de fastlagte godkendelseskriterier
  • Opfølgning på forældrehenvendelser og samarbejdsrelationer

Sikkerhedsstillelse og økonomi

Den private leverandør skal i ansøgningsskemaet dels underskrive, at der ikke er gæld til det offentlige, dels vedlægge en bankerklæring, der redegør for, at leverandøren ikke er begæret konkurs mv. Begge dele med henblik på at opnå højest mulig leverancesikkerhed. Den private institution er selv økonomisk ansvarlig, og skal følge de almindelige regler for regnskabsaflæggelse. Den aflægger ikke regnskab til kommunen. Kommunen har ikke økonomisk tilsyn.

Kommunen kan ikke gøres ansvarlig for et eventuelt økonomisk underskud i den private institution. Følgende økonomiske krav stilles ved godkendelse af en privat daginstitution:  

Depositum

Nyborg Kommune opkræver 30.000 kr. i depositum i forbindelse med ansøgninger om godkendelse af private institutioner. Nyborg Kommune starter ikke sagsbehandlingen af ansøgningen før depositum er indbetalt. Beløbet tilbagebetales, når der er truffet afgørelse, uanset om institutionen godkendes eller ej.

Ansøger må forvente en sagsbehandling på ca. 1 -2 måneder til behandling af ansøgninger om godkendelse af private daginstitutioner. Sagsbehandlingstiden regnes fra det tidspunkt, hvor Nyborg Kommune har modtaget en fyldestgørende ansøgning.

Økonomisk hæderlighed

Institutionen skal have orden i sin økonomi, have opfyldt sine økonomiske forpligtelser med hensyn til betaling af skatter og andre ydelser til det offentlige, og på enhver måde være hæderlig i sin erhvervsudøvelse. Tro- og loverklæring underskrives og vedlægges ansøgningen.

Driftstilskud

Et barn, der er optaget i en privatinstitution har ret til at få et driftstilskud afhængig af alder fra sin opholdskommune. Driftstilskuddet udgør de gennemsnitlige budgetterede nettoudgifter pr. barn (eksklusiv udgifter til støtte) i et alderssvarende dagtilbud i opholdskommunen. Driftstilskuddet udbetales forud.

Oplysninger om det årlige driftstilskud findes på Nyborg Kommunes hjemmeside.

Administrationsbidrag

Privatinstitutionen er berettiget til at modtage et administrationsbidrag pr. barn optaget i privat-institutionen. Administrationstilskuddet svarer til det gennemsnitlige administrationstilskud pr. barn, som Nyborg Kommune

Administrationsbidraget dækker udgifter til løn, bogføring, budget, regnskab, revision og personale juridisk bistand.

Oplysninger om det årlige administrationsbidrag findes på Nyborg Kommunes hjemmeside.

Bygningstilskud

Privatinstitutionen er berettiget til at modtage et bygningstilskud pr. barn optaget i institutionen. Bygningstilskuddet fastsættes så det svarer til det gennemsnitlige bygningstilskud til selvejende institutioner i samme aldersgruppe.

Oplysninger om det årlige bygningstilskud findes på Nyborg Kommunes hjemmeside.

Driftsgaranti

Nyborg Kommune stiller jf. dagtilbudslovens § 20, stk. 2 krav om en driftsgaranti. Driftsgarantien skal være på anfordringsvilkår. Formålet med driftsgarantien er at sikre, at institutionen kan yde den fornødne forsyningssikkerhed, idet kommunen er forpligtet til at sørge for anden pasnings mulighed til de berørte børn, såfremt institutionen ophører ved konkurs, eller på anden vis lukker, eller ikke kan drives videre. Den private leverandør skal stille driftsgaranti svarende til 1½ måneds Det vil sige, at såfremt en privatinstitution modtager et forudbetalt tilskud svarende til én måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. barn, må kommunen stille krav om en driftsgaranti svarende til 1½ måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. barn, jf. dagtilbudslovens §§ 36-38. Driftsgarantien kan af Nyborg  Kommune kræves reguleret, således at den til enhver tid svarer til minimum 1½ måneds drift. Beløbet beregnes og fastsættes af Nyborg Kommune. Driftsgarantien skal være Nyborg Kommune i hænde, før der kan meddeles endelig godkendelse.

For yderligere oplysninger, kontakt

Lars Kofoed, børne- og skolechef. Tlf. 6333 7881, e-mail: boernogskole@nyborg.dk