De tre vigtigste ting, før du søger
- Du skal sætte dig ind i gældende lovgivning for byggeri, inden du søger om byggetilladelse. Her på siden har vi samlet vigtig information og vejledninger.
- Spar tid: Hav så fyldestgørende materiale som muligt med, når du sender ansøgningen.
- Har du brug for hjælp, inden du sender ansøgningen, kan du booke et forhåndsdialogmøde ved at kontakte os på mail: byggesag@nyborg.dk.
Betjen dig selv
Søg om byggetilladelseInformation
Du søger byggetilladelser via selvbetjeningen Byg og Miljø.
Her vedhæfter du en beskrivelse af byggeriet med målfaste tegninger, der viser hvad, hvor og hvor meget, der skal bygges. Du skal også beskrive hvilke materialer og konstruktioner der anvendes.
Ved mindre byggerier, for eksempel garager, carporte og udhuse, kan du måske selv udføre det nødvendige tegningsmateriale. Ved parcelhusbyggeri, tilbygninger og andet lignende byggeri, skal du normalt søge professionel rådgivning.
Du skal have en skriftlig tilladelse, inden du går i gang med dit byggeri. Hvis byggeriet ændrer sig undervejs, skal du søge om en ny tilladelse.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Teknik, Miljø og Erhverv.
Telefonisk hjælp til Byg og Miljø - Hotline for digital selvbetjening 6333 8000
Mandag-onsdag kl. 9-15, torsdag kl. 9-16.30, fredag kl. 9-13, hvor borgerservicemedarbejdere sidder klar til at hjælpe dig.
- Søg professionel hjælp. En byggerådgiver kan hjælpe dig gennem hele processen. Er dit byggeri indplaceret i brandklasse 2-4 eller konstruktionsklasse 2-4, er der fra 1. januar 2020 krav om, at der skal bruges en certificeret rådgiver. Find ud af, om byggeriet har behov for en certificeret rådgiver her.
- Søg råd og vejledning på Byg og Miljø. Det er også her, du sender ansøgningen.
- Få styr på lovgivning. På Bygningsreglementet.dk kan du finde alle de bestemmelser, der er gældende, når du opfører nye bygninger.
- Brug det digitale byggesagsarkiv. Nyborg Kommune har et digitalt byggesagsarkiv. Det indeholder blandt andet tegninger på din ejendom. Du finder arkivet her: www.weblager.dk
- Tjek, hvad der gælder for din ejendom. Du kan se, hvad der gælder for din ejendom på Nyborg Kommunes hjemmeside via fanen "Hvad gælder for mig" i Kommuneplan 2021. Find kommuneplanen her.
- Læs lokalplanen grundigt. Overholder din byggeansøgning lokalplanen? Du kan finde den digitale lokalplan her.
- Kræver din byggesag en landzonetilladelse? Lovgivningen omfatter det åbne land og landsbyer, der ikke er byzone. Læs mere om landzonetilladelser her.
- Tinglysning. Der kan være ukendte tinglyste forhold på ejendommen, som kan forhindre eller begrænse et byggeri. Det kan du tjekke på Digital Tinglysning.
- Miljøgodkendelse. Kræver din byggesag miljøgodkendelse? Er du i tvivl om dette, kan du kontakte teknikmiljoeogerhverv@nyborg.dk.
- Spørg hellere en gang for meget. Det letter sagsbehandlingen, hvis ansøgningen er udført korrekt. Hvis du er i tvivl om noget, så kontakt os på byggesag@nyborg.dk eller tlf. 6333 7000.
Skal du bygge nyt eller bygge om i en landzone, skal du muligvis søge om tilladelse.
Hvis du ejer et bevaringsværdigt hus eller bor i et særligt historisk område for eksempel Nyborg bykerne, skal du være særligt opmærksom på, at det kan forudsætte kommunens tilladelse at foretage renovering af facaden, herunder skiltning, udskiftning af tag, vinduer og døre eller lignende ændringer.
Du kan tjekke, om din ejendom er omfattet af en lokalplan, og om der er fastlagt bestemmelser om bevaring via vores interaktive side Kommuneplan 2021 eller Kultur- og Slotsstyrelsens liste over fredede og bevaringsværdige bygninger.
Husejere, håndværkere og andre har i de forløbne år ytret ønske om, at Nyborg Kommune kan stille vejledninger til rådighed, når facader i bykernen skal sættes i stand eller bygges om.
Kulturarvsmasterplanen er udarbejdet i samarbejde mellem Østfyns Museer, Nyborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.
Kulturarvsmasterplanen beskriver og tydeliggør kulturarven i Nyborg by og omegn, herunder bygninger, byrum og bygninger. Den skal sikre et effektivt og smidigt samarbejde mellem kommunen, museum og borgere i varetagelsen af de kulturhistoriske interesser.
Kulturarvsmasterplanen er en vigtig indgang for kommunen, borgere og husejere til oplysninger om Nyborg bygningsarv og et arbejdsredskab til at finde oplysninger om kulturmiljøer og de enkelte huse.
Kulturarvsmasterplanen fremdrager de vigtige kulturmiljøer, bygninger, forløb og fortællinger og udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger for huse, byrum og landskaber i forhold til de centrale kulturarvsværdier, men også i forhold til byens liv og rum.
Det er tillige et mål at gøre borgere og bygningsejere bevidste om byens og egnens rige bygningsarv- og kulturliv. Dette gøres dels ved at stille et digitalt register på ejendomsniveau til rådighed for borgerne og dels ved udgivelsen af denne rapport i bogform, der beskriver byens og kommunens kulturarv.
Den er udkommet som publikation og som en digital plan, der også indeholder en bygningsregistrant med information og billeder af hvert enkelt hus i Nyborg bymidte.
Naturbeskyttelsesloven fastsætter regler for byggeri og anlæg nær skove, strande, vandløb og søer, fortidsminder og kirker.
Kommunen kan i særlige tilfælde meddele dispensation fra skov-, sø- og å-, fortidsminde- og kirkebeskyttelseslinjerne. Kontakt Teknik, Miljø og Erhverv for at høre nærmere.
Kystdirektoratet kan i særlige tilfælde meddele dispensation i forhold til strandbeskyttelsen.
Miljøstyrelsen forvalter de særlige regler, der gælder for fredskov jævnfør skovloven.
Kort om de forskellige beskyttelseslinjer
§ 15 Strande
Der må ikke foretages ændring i tilstanden af strandbredder eller af andre arealer, der ligger mellem strandbredden og strandbeskyttelseslinjen. Der må for eksempel ikke placeres bebyggelse, beplantes, foretages terrænændringer, etableres hegn eller placeres campingvogne og lign, Der må ikke foretages udstykning, matrikulering eller arealoverførsel, hvorved der fastlægges skel.
§ 16 Sø og å
Der må ikke placeres bebyggelse, campingvogne og lignende eller foretages beplantning eller ændringer i terrænet inden for en afstand af 150 meter fra søer med en vandflade på mindst 3 ha og de vandløb, der er registreret med en beskyttelseslinje.
§ 17 Skove
Der må ikke placeres bebyggelse, campingvogne og lignende inden for en afstand af 300 meter fra skove. For privatejede skove gælder dette kun, hvis arealet udgør mindst 20 ha sammenhængende skov.
§ 18 Fortidsminder
Der må ikke foretages ændring i tilstanden af arealet inden for 100 m fra fortidsminder, der er beskyttet efter bestemmelserne i museumsloven. Der må ikke etableres hegn, placeres campingvogne og lignende.
§ 19 Kirker
Der må ikke opføres bebyggelse med en højde over 8,5 m inden for en afstand af 300 m fra en kirke, medmindre kirken er omgivet af bymæssig bebyggelse i hele beskyttelseszonen.
For alle beskyttelseslinjer er der særlige forhold og undtagelser. Kontakt kommunen hvis du skal bygge eller foretage ændringer indenfor en beskyttelseslinje eller hvis du er i tvivl, om en aktivitet kræver tilladelse.
Vi opkræver en timepris for sagsbehandlingen i lovliggørelsessager, som i 2025 er sat til 725 kr./time.
Vi beregner gebyret, når byggetilladelsen bliver udstedt uanset hvornår ansøgningen er indgivet.
Gebyrerne reguleres hvert år den 1. januar på grundlag af de afholdte udgifter til byggesagsbehandling i første halvår året før.
Gebyret skal betales, når byggetilladelsen meddeles. Det er ejendommens ejer, der hæfter for betalingen af gebyret jævnfør Byggelovens § 28.
Læs mere om gebyrbestemmelser for byggesagsbehandling pr. 1. januar 2025 her
Nyborg Kommune er en kommune i vækst. Derfor kan der i perioder forekomme længere sagsbehandlingstid.
Vi arbejder hele tiden på at have så korte sagsbehandlingstider som muligt.
En klage over en afgørelse i en byggesag skal indsendes til Nævnenes Hus senest fire uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.
Du kan læse mere om, hvordan du klager på www.naevneneshus.dk. Det er også her, at du finder indgangen til den digitale klageportal, hvor du skal indsende klagen.
Vejledninger
Download alleKontakt os
Har du spørgsmål til byggetilladelser?
Åbnings- og telefontider