Områdeklassificering i Nyborg Kommune
Se kort over områdeklassificerede arealer - kortsiden er under opbygning.
Vil du vide mere?
Den 1. januar 2008 trådte reglerne om områdeklassificering jf. § 50a i Lov om forurenet jord i kraft.
Reglerne medfører, at byzonen pr. 1. januar 2008 klassificeres som et område, der som udgangspunkt er lettere forurenet. Kommunen har gennem udarbejdelse af kommunale regulativer reduceret det klassificerede område inden for byzonen, henholdsvis inddraget områder uden for byzonen i det klassificerede område.
Ved områdeklassificering er der tale om et større sammenhængende areal, og en overordnet klassificering. Det betyder også, at man ikke kan få udtaget enkeltejendomme af områdeklassificeringen.
Hvis du får lavet en undersøgelse af jorden, kan du få en erklæring fra Nyborg Kommune om, at jorden er ren. Erklæringen kan bruges i forbindelse med salg af ejendommen, eller når du gerne vil flytte jord fra ejendommen, men kan ikke bruges til at komme ud af områdeklassificeringen.
Du kan også læse mere om områdeklassificeringen på Miljøstyrelsens hjemmeside.
I Nyborg Kommune skelner vi mellem forskellige boligområder, så områdeklassificeringen bliver mere præcis. Det betyder, at nye boligområder, hvor man ikke regner med at finde forurening, bliver undtaget fra områdeklassificering.
Lettere forurenet jord er ikke så forurenet, at det umiddelbart er sundhedsskadeligt og derfor skal fjernes. Hvis du vil fjerne jorden, skal du huske at melde det til kommunen. Det kan du gøre på siden her.
Når man ejer en ejendom, der er områdeklassificeret, skal jordflytninger bort fra ejendommen anmeldes til kommunen. Samtidig skal jorden der flyttes analyseres. Det sker for at sikre, at forurenet jord ikke spredes. Det er ejer af ejendommen der betaler for flytning og analyse af jorden. Kommunen anviser jorden efter forudgående anmeldelse.
Hvis der er tale om en mindre mængde jord på højst 1 m3, kan du dog som privat aflevere jorden på genbrugsstationen uden at anmelde det.
Vil du vide mere, kan du læse om vores jordflytningsregulativ her.
Hvis du ønsker at bygge bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, kolonihave eller sommerhus er det et krav, jf. Jordforureningslovens §72b, at de øverste 50 cm af jorden skal være uforurenet. Det gælder også, hvis man får udført tilbygninger eller andre bygge- og anlægsarbejder på en grund, der i forvejen anvendes til et af ovenstående formål.
Alternativt kan man vælge at etablere en varig fast belægning ovenpå jorden. Det kan være fliser, asfalt eller lignende.
Kravene gælder dog ikke, hvis der er tale om en tilbygning til et eksisterende 1- eller 2-familieshus.
Der er ingen umiddelbar sundhedsrisiko ved kontakt med lettere forurenet jord, og man kan helt undgå påvirkningen ved at følge nogle enkle råd:
- Vask hænder og skift sko efter udendørs leg og havearbejde
- Vask frugt og grønt, og husk at skrælle rodfrugter inden brug.
Miljøstyrelsen har lavet et par pjecer med gode råd, som findes her.
Kontakt os
Har du spørgsmål til områdeklassificering?
Åbnings- og telefontider