Jordflytning og undersøgelser af jord skal altid ske efter reglerne i Jordflytningsbekendtgørelsen. Nyborg Kommunes jordflytningsregulativ kan du finde her.
Skal du flytte jord?
Anmeld jordflytningVil du vide mere?
Pr. 1. januar 2008 er der kommet nye regler for dokumentation af jorden. I bilagene til jordflytningsbekendtgørelsen om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jorden kan du se kravene til:
- Udtagning af prøver
- Antal prøver og analysetæthed
- Krav til analyserede forureningskomponenter
- Inddeling i forureningskategorier
- Dokumentation af ren jord i intakte jordlag.
Jordflytningsbekendtgørelsen inddeler jord i 3 hovedgrupper:
- Kategori 1: Jord, som sædvanligvis betragtes som værende uforurenet. Kategori 1 jord kan bruges frit de fleste steder, men der kan være skrappere krav eksempelvis i naturområder og på landbrugsjord.
- Kategori 2: Er defineret som lettere forurenet jord.
- Kraftig forurenet jord: Jord der indeholder mere eller andre forureningskomponenter end fastsat for kategori 1 og 2.
Du kan enten forklassificere jorden (hvor du får taget prøverne inden jorden graves op), eller køre jorden til kartering (få prøverne taget hos modtageanlægget, hvis de er godkendt til det). Nyborg Kommune anbefaler altid, at jorden forklassificeres. På den måde kan jorden inddeles og køres efter de respektive kategorier.
For at prøvetagningen kan planlægges, er det vigtigt at du kender den historik, der har været på arealet. Ved opgravninger skal du som minimum adskille fyldjord og intaktjord. Kraftig forurenet jord skal altid håndteres særskilt, og bortskaffes direkte til godkendt modtageanlæg.
Du må ikke sammenblande jord med forskellig forureningskategori.
I Jordflytningsbekendtgørelsens bilag 1, tabel 1 kan du se kravet til antal prøver.
Modtageanlægget kan have særlige krav til, hvor mange prøver der skal tages af jorden, og hvilke forureningskomponenter der analyseres for. Kontakt derfor altid modtageanlægget, inden du får foretaget dine jordprøver.
Hvis du ønsker at flytte jord fra en af nedenstående lokaliteter, skal du anmelde jordflytningen:
- Jord fra en grund, der er kortlagt som forurenet på V1 eller V2.
- Jord fra en kortlagt del af en grund
- Jord fra offentlig vej
- Jord fra områdeklassificerede arealer
- Jord fra et godkendt modtageanlæg
Som privat borger må du køre højest 1 m3 jord til en af nærgenbrugsstationerne uden at anmelde det.
Som virksomhed kan du ikke benytte nærgenbrugsstationerne, men derimod anmelde jordflytningen på modtageanlægget, hvis mængden er mindre end 1 m3
Hvis du vil fjerne mere end 1 m3 jord fra en områdeklassificeret ejendom, skal det anmeldes til kommunen. Du kan anmelde det på linket nederst på siden.
Du kan anmelde din jordflytning via selvbetjeningsløsningen nederst på siden.
Hvis du ikke har anmeldt jordflytning via jordweb før, skal du oprette dig som anmelder. Når du først er oprettet i systemet, har du fri adgang til at anmelde jordflytning. Når du anmelder jord via jordweb, modtager vi din anmeldelse via mail. Når vi godkender anmeldelsen, sender jordweb en mail til dig og til modtageanlægget, så de er orienteret om, at der er jord på vej.
Det er gratis at anvende jordweb. Hvis du har brug for hjælp til at logge dig på jordweb, eller spørgsmål til anmeldelser, kan du ringe til Marie-Louise Jäger H. Pedersen, tlf. 6333 6885 eller sende en mail til: mljp@nyborg.dk
Har du flere forskellige slags jord, skal du anmelde hver kategori for sig. Husk at vedlægge analyseblanketter samt et kort,, som viser hvor på grunden jorden er gravet op.
Flytter du jord ti let godkendt modtageanlæg, må du flytte jorden, så snart du har anmeldt. For kortlagte arealer, gælder det dog kun, hvis du også har en jordhåndteringsplan, som er godkendt af Miljø-teamet.
Ønsker du at flytte jorden andre steder hen – eller har du ikke en godkendt jordhåndteringsplan – må du ikke flytte jorden, førend Miljø-teamet har accepteret flytningen, eller at der er gået 4 uger fra anmeldelsen. I de 4 uger kan kommunen kræve supplerende oplysninger, hvilket kan forlænge fristen.
En kopi af anmeldelsen skal følge med jorden under hele flytningen.
Du kan selv vælge, hvilket godkendt modtageanlæg, du kører forurenet jord til. Anlægget skal være godkendt til at modtage den type jord, du ønsker at aflevere.
I princippet må du anvende uforurenet jord frit. Men uforurenet jord er ikke det samme alle steder. Hvis jorden skal bruges i byområder, vurderer vi, om den er uforurenet nok, til at opfylde kravene til kategori 1 jord - se bilag 3 i jordflytningsbekendtgørelsen. Hvis jorden skal anvendes i landbrugs-, natur- eller skovområder gælder lidt skrappere krav. Endelig skal du være opmærksom på, at råstofgrave, som må modtage uforurenet jord, ofte har skærpede krav til jorden.
Små mængder uforurenet jord (under 1 m3) kan private aflevere på genbrugspladsen.
Uforurenet jord, som ikke er omfattet af anmeldepligten, kan du også anvende frit. Kommunen kan dog bede dig om, at dokumentere, at jorden som du bortskaffer eller har modtaget er uforurenet.
Kontakt os
Har du spørgsmål til jordflytning?
Åbnings- og telefontider