Søg

Udsatterådet: Vi skal kunne få hjælp af flere som os selv

Selvom man kæmper med psykisk sygdom eller har det svært i livet, kan man sagtens hjælpe andre. Det er hovedbudskabet fra Udsatterådet, der arbejder for at få flere sårbare ansat i kommunen til at hjælpe borgere som dem selv.

Over 50 forskere og fagfolk fra hele kommunen var mødt op, da Udsatterådet torsdag 6. februar havde inviteret til konference om peers. Det engelske begreb betyder ’jævnbyrdig’ og dækker over en indsats, hvor sårbare bliver mødt og hjulpet af andre, der også selv har fx en psykisk sygdom eller en udfordret hverdag.

Det er allerede udbredt i mange andre kommuner, og i Nyborg er man i startfasen med at teste det med en enkelt borger. Men det bør være et tilbud for alle udsatte, at de kan få hjælp fra nogen, der minder mere om dem selv, mener Udsatterådet.

Kommunen kan komme med deres paragraffer og værktøjskasse fyldt med gode tilbud – men det der med at møde et menneske, der måske har prøvet noget som en selv, det kan åbne nogle andre døre. Mange har nemlig mest af alt brug for nogen at spejle sig i, som også kender til at have ondt i maven. At møde andre, der alligevel er kommet ud på den anden side, giver håb.

- forklarer Lasse Godiksen, der er formand for Udsatterådet.

Han har sammen med flere andre af rådets medlemmer været på peer-uddannelse og har derfor en række konkrete forslag til, hvordan det at involvere udsatte i det kommunale arbejde – enten lønnet eller frivilligt – kan gøre en stor forskel:

- Ligesom vi snakker om, hvilken støtte fra kommunen, man måske har brug for, så skal vi også huske at se på, hvilken menneskelig støtte, der kan gøre en forskel. Vi vil gerne helt med ud til borgerne og matches med folk, der står et svært sted og kæmper med psykisk sygdom, misbrug eller alt muligt andet. Fordi vi tror på, at vi kan gøre en forskel, siger Lasse Godiksen.

Han henviser også til forskning på området, der netop har dokumenteret, at man som psykisk sårbar hurtigere kommer på rette fod, hvis man bliver hjulpet af nogen, man deler erfaringer med. Derfor er peer-samarbejdet en rigtig god idé, som Nyborg Kommune netop med inspiration fra Udsatterådet gerne vil brede ud. Det fortæller Anja Kongsdal (V), der er formand for Social- og Handicapudvalget:

- Politisk synes vi, at det er en vildt god idé. Vi er inspireret af at se, hvordan det fungerer andre steder og Udsatterådets konference bekræftede os kun i, at det er noget, vi gerne vil kunne tilbyde de borgere, der har det svært. Næste skridt er at få helt styr på rammerne – men vi bakker helt sikkert op om, at peer-samarbejdet også skal være en del af den hjælp, man kan få i Nyborg Kommune, siger Anja Kongsdal.

Kontakt

Formand for Udsatterådet i Nyborg Kommune, Lasse Godiksen, tlf. 42 76 89 75

Formand for Social- og Handicapudvalget, Anja Kongsdal, tlf. 26 83 07 08.