De taler om trivsel, og hvordan man bidrager til et godt arbejdsmiljø. Laver ’energidiagrammer’ for at blive opmærksomme på, hvad der dræner dem, og hvor de tanker op og har refleksionsøvelser om mental sundhed, hvad der giver motivation og god kommunikation på jobbet.
Sådan lyder beskrivelsen for det kursus, der hedder ’Godt på vej i Uddannelse’, og som har vist sig at gøre en stor forskel i at fastholde elever, der er ved at uddanne sig til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent.
For de kun 12 timer, kurset tager, er nok til at frafaldet på uddannelserne er raslet ned, efter man indførte det nye tiltag. I 2022 var det 60 % af eleverne, der droppede ud, mens det i år til dato kun er ca. 3 % af dem, der har deltaget på forløbet, der stopper på uddannelsen.
- Vi kan selvfølgelig ikke konkludere, at det er forløbet alene, der gør hele forskellen – for der er også forskel på de elever, der starter. Men forandringen i frafaldet er markant og helt klart en væsentlig faktor i, at vi fastholder langt flere end før. På mange måder har det været med til, at vi har knækket kurven, og det er bemærkelsesværdigt, at et forløb på kun 12 timer kan gøre så stor en forskel, siger sundheds- og ældrechef Solveig Christiansen og fortsætter:
- Derudover oplever vi også, at vi med forløbet har fået en bedre relation til eleverne, og eleverne har fået en bedre relation til hinanden. De kender hinanden og føler sig som noget særligt, og det er for os mindst ligeså væsentligt, siger Solveig Christiansen.
Det var i april 2022, at det nye tiltag blev indført, og siden er kurset justeret og rettet til af flere omgange på baggrund af tilbagemeldingerne fra de elever, der har deltaget. I alt har syv hold været igennem forløbet, og sideløbende afholdes der også individuelle møder med de studerende med fokus på deres trivsel.
Og det gør altså en reel forskel, fortæller Bettina Watson Nielsen, der deltog på kurset i 2023. For selvom hun oplevede skepsis fra andre af deltagerne, inden de gik i gang, så har de 12 timers undervisning givet mange konkrete redskaber, hun stadig bruger i dag:
- Inden kurset var der flere af de andre, der var ret forbeholdne overfor det – blandt andet fordi vi skulle ud i naturen og fx kramme et træ. Der tænkte mange nok, ’hvad pokker er det for noget’. Men vi havde nogle rigtig gode snakke, fx om hvad der kan være drænende i det her job, og hvordan vi så kan tanke op på energi. Hvis man fx har været sammen med demensramte borgere, der råber, så har vi lært, hvordan vi får koblet af, så vi ikke tager det med hjem til familien. Vi lærte om meditation, og hvordan naturen kan hjælpe til afkobling, og begge dele bruger jeg stadig i dag. Så for mig at se er det et forløb, der ikke pådutter nogen noget, men giver en masse redskaber til, hvordan man kan være i det her job uden at miste sin gejst eller energi, som rent faktisk virker, siger hun.
Hun suppleres af Maria Hedegaard Stampel, der også deltog i forløbet sidste år. Hun var en af dem, der var skeptiske fra start, men hvor ’Godt på vej i Uddannelse’ endte med at have en overraskende stor effekt på hendes liv:
- Det betød noget for mig at mødes med andre, der stod i samme situation, udveksle erfaringer og lære at håndtere konkrete udfordringer i jobbet. Hvis nogen vrisser af dig, skal du ikke vrisse videre og fortsætte det negative, og her lærte vi konkret om, hvordan vi får sagt fra og vendt en stemning. Men den største effekt, kurset havde, var faktisk på mit privatliv, fortæller hun og fortsætter:
- Vi lavede ugeskemaer, hvor jeg sort på hvidt kunne se, hvordan jeg brugte min tid – og konstatere, at jeg langt fra brugte nok tid på mine børn og min mand. Den refleksion ledte til store forandringer for vores familie, som har betydet, at vi har det meget bedre sammen i dag. Så jeg er grundlæggende gladere nu – og dermed også en gladere ansat med meget mere overskud i mit liv, siger Maria Hedegaard Stampel.
For yderligere oplysninger, kontakt
Presseansvarlig i Nyborg Kommune, Heidi Callesen, tlf. 2973 4311.
Sundheds- og ældrechef Solveig Christiansen, tlf. 2311 7217.
Casepersoner: Elev Bettina Watson Nielsen samt elev Maria Hedegaard Stampel) Kontaktes via presseansvarlig Heidi Callesen, tlf. 29734211. Begge elever er ca. halvvejs i deres uddannelsesforløb.