Danmark styres af et repræsentativt demokrati. Størst indflydelse har de borgere, der er medlemmer af et politisk parti.
Udvælgelsen af borgernes repræsentanter i Folketinget sker efter offentlige valg og ved hjælp af en regnemetode med forholdstal, der sikrer, at der er overensstemmelse mellem vælgernes stemmer og hvert enkelt partis andel af de 179 pladser i Folketinget. Af de 179 mandater vælges 175 i Danmark, 2 på Færøerne og 2 på Grønland. Ifølge Grundloven vælges medlemmerne til Folketinget for højst fire år, hvorefter der skal udskrives valg. Medlemmer af Folketinget kan stille op til genvalg. Den siddende statsminister kan når som helst udskrive valg til en præcist angivet dato – også selvom der ikke er gået fire år siden sidste valg.
I Grundloven står der ikke, hvor lang tid der skal være mellem udskrivelse og afholdelse af valgt. Danmark har tradition for korte valgkampe. Af rent praktiske grunde vil der dog være mindst 20-21 dage mellem udskrivelse og afholdelse af et folketingsvalg. Når valget er udskrevet, kan der brevstemmes fra 21 dage før selve valgdagen.
Mere information om valg kan ses på websiderne nedenfor.
Kontakt os
Har du spørgsmål til valg til folketinget?
Åbnings- og telefontider