Privat vej
Det er som udgangspunkt ejeren af vejen, der bestemmer, hvem der må benytte vejen.
Du må gerne færdes på private veje på landet, hvis der ikke er skiltet med, at kørsel er forbudt.
Hvis der er skiltet med al færdsel forbudt, kan det straffes med bøde, hvis der alligevel er færdsel jævnfør Mark- og Vejfredslovens § 17.
I Naturbeskyttelseslovens § 26 er det dog fastsat, at færdsel til fods og på cykel på private veje på landet kun må forbydes af vejejeren, hvis færdslen er til gene for erhvervsdrivendes udnyttelse af ejendomme eller hvis færdslen generer privatlivets fred.
På landet kan kommunen modsætte sig skiltning, der begrænser gående, cyklende og ridendes færdsel på gennemgående veje jævnfør Naturbeskyttelsesloven § 26, stk. 3.
Privat fællesvej
For at må køre på en privat fællesvej, skal man have en vejret. En vejret opnås på forskellig vis.
- En grundejer har automatisk vejret til en privat fællesvej, hvis vejen er den eneste adgangsvej fra grunden til offentlig vej. Man har ikke automatisk ret til også at parkere på den private fællesvej.
- Ejeren af vejen kan give vejret.
- Vejret er givet ved servitut eller anden form for skriftlig eller mundtlig aftale.
Parkering og anden brug af vejen forudsætter særlig aftale med vejejeren.
Kommunen kan som vejmyndighed ikke fortolke omfanget af vejrettigheder. Det er kun domstolene, der kan afgøre uenigheder om omfanget af en vejret.
På landet kan ejeren af vejen opsætte uautoriserede skilte uden tilladelse. Politiet skal godkende opsætning af autoriserede færdselstavler, og politiet kan forlange uautoriserede skilte fjernet, hvis færdselsmæssige grunde tilsiger dette jævnfør Færdselslovens § 97, stk. 2.
I bymæssige områder og i sommerhusområder kan vejejeren kun opsætte skilte efter forudgående tilladelse fra kommunen og politiet.
Kommunen ser meget gerne, at de vejberettigede selv bliver enige om at vedligeholde den private fællesvej.
Hvis kommunen bliver inddraget, vil det give en større udgift for den enkelte.
Hvem skal vedligeholde en privat fællesvej?
De vejberettigede har ansvaret for, at vejen holdes i god og forsvarlig stand. De vejberettigede skal selv aftale, hvordan vejen vedligeholdes og istandsættes, og de skal selv aftale, hvordan udgifterne fordeles.
Hvad gør jeg, hvis jeg mener, at vejen er i dårlig stand?
Hvis du gør gældende, at vejen er i uforsvarlig stand, er kommunen forpligtet til at vurdere vejens tilstand.
Hvis kommunen vurderer, at vejen er i tilstrækkelig god stand i forhold til færdslen, kan kommunen ikke foretage sig noget.
Koster det noget at få kommunen til at vurdere vejen?
Nej.
Hvis du gør gældende, at vejen er i uforsvarlig stand, er kommunen forpligtet til at besigtige vejen og udarbejde en vurdering. Dette vil være uden omkostninger for den vejberettigede.
Hvad sker der, hvis kommunen vurderer, at vejen er i uforsvarlig stand?
Hvis kommunen vurderer, at vejen ikke er i god og forsvarlig stand, kan kommunen påbyde de vejberettigede en istandsættelse af vejen, herunder hvordan vejen istandsættes.
Kommunen forventer, at de vejberettigede selv kan blive enige om en fordeling af udgifterne.
Hvad skal vi gøre, hvis vi ikke kan blive enige?
Hvis I ikke kan blive enige om en fordeling af udgifter for istandsættelsen af vejen, kan I bede kommunen om en vurdering af vejen.
Kun hvis kommunen vurderer, at vejen er i uforsvarlig stand, kan kommunen påbyde den enkelte vedligeholdelsesforpligtede at vedligeholde eller istandsætte vejen ved at vælge mellem metode 1 eller 2.
- at indkalde til vejsyn
- at føre en skriftlig procedure
Ved begge metoder vil fordelingen af istandsættelsen tage udgangspunkt i de vejberettigedes brug af vejen. Endvidere kan kommunen pålægge, at arbejdet udføres som et samlet arbejde, hvis kommunen vurderer, at dette vil være det mest hensigtsmæssige for vejens beskaffenhed.
Koster det noget at få kommunens hjælp til fordeling af udgifterne?
Ja.
26. april 2016 har Nyborg Kommune Byråd vedtaget, at alle administrative omkostninger kommunen vil have ved at udføre et vejsyn eller en skriftlig procedure, vil pålægges de vejberettigede.
Taksten er 529 kr. pr. time (2016 - tal).
Herunder kan kommunen indhente hjælp ved eksterne rådgivere til at udføre vejsynet eller den skriftlige procedure, hvorved den fulde udgift hertil kan pålægges de vejberettigede.
Hvad gør jeg, hvis der foreligger en vejsynskendelse, men en part ikke overholder aftalen?
Såfremt en vejberettig gør gældende, at en vejsynskendelse ikke overholdes, er kommunen forpligtet til at vurdere vejens beskaffenhed.
Hvis vejen vurderes til at være i god og forsvarlig stand efter vejens art og brug, kan kommunen ikke gøre yderligere. Hvis vejen vurderes til at være i uforsvarlig stand, vil kommunen pålægge den vejberettige at vedligeholde vejen efter vejsynskendelsen som følge:
- Udstede et varsel om påbud for at vedligeholde vejen efter kravene beskrevet i vejsynskendelsen.
- Hvis varslet ikke efterkommes udstedes et påbud om istandsættelse, hvor den vejberettigede får en frist til at istandsætte vejen. Påbuddet skal godkendes i Nyborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, inden dette udstedes.
- Hvis påbuddet ikke efterkommes, vil kommunen sørge for, at vejen istandsættes, hvorefter denne udgift vil pålægges den vejberettigede.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mener, at den eksisterende vejsynskendelse ikke længere stemmer overens med de forhold, som den i sin tid blev lavet på?
Såfremt en vejberettig påklager, at forudsætningerne for en vejsynskendelse ikke længere er gældende, er kommunen forpligtet til at se på vejsynskendelsen og vurdere, om forholdene har ændret sig.
Dette kan tidligst foretages to år efter, at afgørelsen for vejsynet er truffet.
Hvis kommunen vurderer, at forholdende har ændret sig i sådan en grad, at dette bør medfølge en ændring af udgiftsfordelingen, kan kommunen gøre to ting:
- Indkalde til nyt vejsyn eller udføre en skriftlig procedure for en ny udgiftsfordeling, hvor administrationsudgifterne hertil vil blive pålagt de vejberettigede.
- Aflyse vejsynskendelsen, hvorefter de vejberettigede selv bliver enige om en udgiftsfordeling.
Vi får ofte spørgsmål om, hvilke materialer der er gode til vedligeholdelse af markveje og gårdspladser. Derfor har vi udarbejdet en pjece, hvor du kan finde anbefalede materialer.
Hvem er forpligtet til at renholde og fjerne sne på fortov og vej?
I byer og bymæssige områder kan kommunen sammen med politiet bestemme, at grundejere skal rydde vejen for sne, træffe foranstaltninger mod glat føre og renholde vejen ud for deres ejendom.
Du kan finde mere information om snerydning i Nyborg Kommune her
Kontakt os
Har du spørgsmål?
Åbnings- og telefontider