I januar 2020 blev Nyborg Kommune partner i ABC for mental sundhed, og kommunen arbejder derfor målrettet på at skabe de bedste rammer og betingelser for god mental sundhed for borgerne.
Viden om mental sundhed
Mental sundhed er alt det, der gør livet værd at leve. Det er vigtigt, at vores krop fungerer (fysisk sundhed), men det er mindst lige så vigtigt, at vi trives og har det godt (mental sundhed).
Mental sundhed defineres af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som en tilstand af velbefindende, hvor den enkelte er i stand til at udfolde sine evner, håndtere dagligdagens udfordringer og stress og indgå i fællesskaber med andre mennesker.
Mental sundhed handler derfor ikke kun om fraværet af psykisk sygdom eller mistrivsel. Det handler også om oplevelsen af at være i trivsel, om at have det godt med sig selv og sit liv og fungere godt i sin dagligdag sammen med andre mennesker.
Vi kan alle opleve perioder med bedre eller dårligere mental sundhed, alt efter hvad vi kommer ud for, og hvilke ressourcer vi har. Mental sundhed er med andre ord ikke en fast størrelse, men derimod noget som ændrer sig gennem hele livet, præcis som vores fysiske sundhed.
Vores mentale sundhed påvirkes af en lang række faktorer, f.eks. vores omgivelser, vores relationer og ikke mindst af det indhold og de aktiviteter som vi vælger at have vi vores liv.
Derfor er det også muligt for os mennesker selv at påvirke og styrke vores mentale sundhed.
Hvis du gerne vil blive klogere på hvilke ting, du selv kan gøre, for at forblive mental sund eller forbedre din mentale sundhed, så læs videre under ”Hvordan kan jeg styrke min mentale sundhed?”
Forskning viser, at der er muligt at styrke og vedligeholde god mental sundhed og trivsel ved at følge tre enkle budskaber:
- Gør noget aktivt,
- gør noget sammen
- og gør noget meningsfuldt
De tre budskaber udgør til sammen ABC-budskaberne. Men hvad menes der med de tre budskaber?
Gør noget aktivt
En lang række undersøgelser viser, at personer, som er fysisk, socialt, mentalt og spirituelt aktive, har bedre mental sundhed end personer, der ikke er aktive. Når vi holder os aktive, føler vi os gladere, og vi får samtidig lettere ved at håndtere dagligdagens udfordringer. Derudover peger forskning på, at kan det lindre psykiske lidelser som fx angst og depression, når vi holder os aktive.
Du kan holde dig aktiv på et utal af måder fx ved at gå en tur, synge i kor, spille fodbold, tage på museum. Det er med andre ord helt op til dig selv, hvordan du holder dig aktiv.
Gør noget sammen
Som mennesker har vi et medfødt behov for at føle, at vi hører til og et stort indre behov for at indgå i sociale fællesskaber. Det bidrager til vores identitet og selvfølelse at høre til i forskellige fællesskaber og grupper og netop derfor, er det godt for vores mentale sundhed, når vi gør noget sammen med andre mennesker.
Der er mange måder, hvorpå du kan gøre noget sammen med andre mennesker. Du kan fx være en del af et fodboldhold, en madklub, en kollegagruppe, en gruppe barndomsvenner eller måske et onlinefællesskab.
Når vi involverer os i sociale aktiviteter, øger vi også chancerne for, at lære nye mennesker at kende og blive en del af et fællesskab. Forskning viser, at jo flere gode sociale relationer vi mennesker har, jo bedre vi være til at klare de udfordringer som livet rummer.
Gør noget meningsfuldt
At gøre noget meningsfuldt betyder at gøre noget, som giver en følelse af mening og formål i livet. Det er vidt forskelligt, hvad vi mennesker finder meningsfuldt. Det kan være alt fra at lykkes med en opgave, til at udføre frivilligt arbejde og dermed gøre noget godt for andre.
Det opbygger vores selvtillid at gøre noget, vi er stolte af. Det kan være alt fra at reparere en stol, lave håndarbejde eller lære et nyt sprog. Det behøver ikke nødvendigvis være en stor bedrift. Jo mere vi mennesker engagerer os i et projekt, en sag, en interesse eller en gruppe, jo større følelse af selvværd og livsglæde får vi.
ABC for mental sundhed er den første forskningsbaserede mental sundhedsfremmeindsats i Danmark, som retter sig mod hele befolkningen.
Indsatsen består af to indsatsområder, og der arbejdes på flere niveauer med:
- At øge viden og forståelse for, hvad man selv kan gøre for at styrke sin egen og andres mentale sundhed og
- At skabe de bedste rammer og betingelser for mental sundhed og trivsel i befolkningen.
Indsatsen er forankret i et partnerskab, som i fællesskab arbejder med de to indsatsområder.
Hvad er ABC-partnerskabet?
ABC-partnerskabet er et tværsektorielt partnerskab bestående af forskere, kommuner, foreninger og interesseorganisationer, som alle arbejder med en fælles vision om at fremme mental sundhed i den danske befolkning, gennem arbejdet med de to indsatsområder.
Alle partnere arbejder på hver deres måde med ABC for mental sundhed, men fælles for alle partnere er, at ABC for mental sundhed og ABC-budskaberne anvendes som en fælles forståelses- og arbejdsramme, for arbejdet med at fremme den mentale sundhed i Danmark.
Indsatsområder i Nyborg Kommune
Nyborg Kommune arbejder sundhedsfremmende med ABC gennem tre indsatsområder:
- fællesskaber
- opkvalificering
- oplysning.
Forskning peger på, at stærke fællesskaber kan bidrage til øget trivsel, uanset alder og livsvilkår. Derfor er fællesskaber og brobygning til bæredygtige fællesskaber et prioriteret indsatsområde. Derudover er der i Nyborg Kommune løbende fokus på at tilbyde opkvalificering til kommunale medarbejdere med viden og kompetencer til at arbejde med ABC for mental sundhed, så mental sundhedsfremme bliver et fælles fokus i kraft af arbejdet med vores fælles kerneopgave. For at fremme god mental sundhed er det væsentligt at have viden om, hvordan man kan styrke sin egen og andres mentale sundhed. Derfor er oplysning et vigtigt indsatsområde med henblik på at formidle viden om ABC for mental sundhed, fx gennem oplæg.
Vil du gerne være med til at skabe en bedre trivsel fx i din forening, på dit job eller dit studie. Så har du mulighed for at booke et gratis oplæg om ABC for mental sundhed.
Oplægget klæder dig og dit fællesskab på med konkrete råd til, hvad I selv kan gøre for at styrke den mentale sundhed.
Hvis du ønsker at booke et oplæg eller høre mere, så kontakt sundhedskonsulent Sanne Gjørtz Lauritzen, tlf. 6333 8107 eller e-mail: sund@nyborg.dk
I Nyborg Kommune er der rig mulighed for at gøre noget aktivt og meningsfuldt sammen med andre mennesker, uanset hvilke interesser du har.
Hvilke tilbud er der i Nyborg Kommune?
På Nyborg Kommunes frivilligportal kan du få et overblik over de mange forskellige muligheder, du har i din fritid. Frivilligportalen viser dig de forskellige foreningstilbud, som du kan deltage i, uanset om du er til aktive eller mere stillesiddende fritidsaktiviteter.
Klik ind på https://nyborgfritid.halbooking.dk/default.asp for at finde et foreningstilbud, som fanger netop din interesse.
Nyborg Kommune og Frivilligcenter Nyborg udgiver hvert år "Den Sociale Vejviser", som er et tilbudskatalog over alle de sociale aktivitetstilbud, som findes i Nyborg Kommune. I "Den Sociale Vejviser" kan du både finde aktiviteter, som er arrangeret af foreninger, borgergrupper, interessegrupper og ikke mindst af Nyborg Kommune. Kataloget henvender sig til alle målgrupper, hvad enten du er ung eller voksen, mand eller kvinde.
Den Sociale Vejviser findes både i fysisk form eller online: https://frivilligcenter-nyborg.dk/den-sociale-vejviser/
Hvis du oplever mentale udfordringer eller ønsker at få mere information om, hvordan du kan styrke din mentale sundhed, så findes der gode muligheder for at få råd og vejledning og behandling via internettet.
Mindhelper
Mindhelper er en hjemmeside som er målrettet unge mennesker. Mindhelper kan guide unge gennem hårde tider i livet. På siden kan du finde viden om mental sundhed, råd til at håndtere problemer eller få personlig hjælp i en brevkasse. Derudover tilbyder Mindhelper gratis online-forløb om bl.a. angst og mindfulness.
Internetpsykiatrien
Internetpsykiatrien tilbyder gratis behandling af let til moderat angst og depression og behandlingen foregår fra dit eget hjem. Behandlingen henvender sig som udgangspunkt til alle over 18 år og foregår gennem en online handlingsplatform. Behandlingstilbuddet kræver ikke henvisning fra egen læge, men for at komme i behandling gennem Internetpsykiatrien skal du søge om behandling ved at udfylde et ansøgningsskema. Du kan læse meget mere på deres hjemmeside.
Kontakt
Har du spørgsmål vedr. mental sundhed?
Louise Knudsen
Sundhedskonsulent
Sundhedstilbud i Nyborg Kommune
På sundhed.dk kan du finde et samlet overblik over alle de forskellige sundhedstilbud der findes i Nyborg Kommune.
Sundhedstilbud i Nyborg Kommune