Vidensgrundlaget peger på tre grundlæggende principper, der er nødvendige at implementere, for at nå tættere sundhedspolitikkens vision. Det drejer sig om:
- Sundhedsfremme og forebyggelse hele livet.
- Tværgående samarbejde om sundhed
- Mere lighed i sundhed
Principperne overlapper og supplerer hinanden.
Mere information
Principper
Sundhedsfremme og forebyggelse i alle livsfaser er afgørende for at opretholde et godt helbred, mental sundhed og mange gode leveår. Ved at fokusere på sundhedsfremme og forebyggelse fra graviditet til sen alderdom kan mange sygdomme og helbredsproblemer forebygges.
Sunde vaner grundlægges allerede i barndommen og ungdomsårene, og er afgørende for helbred og mental sundhed langt ind i voksenlivet. Tidlig forebyggelse handler blandt andet om at etablere sunde vaner for at skabe de bedste forudsætninger for, at alle børn får en god start på livet og risikoen for at udvikle en adfærd, der senere kan føre til fx kroniske sygdomme mindskes.
Sunde vaner indebærer de daglige valg og rutiner, der har stor betydning for sundheden og omfatter blandt andet kost, rygning, alkohol, motion, søvn og seksuel sundhed. Igennem voksen- og ældrelivet er det vigtigt at prioritere sunde vaner og være opmærksomme på aldersrelaterede sundhedsrisici. I alderdommen sigter forebyggelse særligt på, at borgerne forbliver sunde, aktive og har et værdigt ældreliv, hvor ældre borgere kan klare sig selv længst muligt.
At fremme borgernes sundhed er en bred opgave, der kræver et fælles fokus på sundhed i Nyborg Kommune, samt på tværs af sundhedsvæsnet. Det involverer fx forskellige aktører i civilsamfundet, uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedsområdet, praktiserende læger, regionale og nationale aktører.
I Nyborg Kommune ønsker vi et stærkt fællesskab om borgernes sundhed, som bygger på et fælles ansvar. Vi arbejder ud fra en fælles kerneopgave, der handler om at understøtte borgerne og virksomheders muligheder for at udfolde deres potentialer i forpligtende fællesskab. Det tværgående fokus på sundhed er en nødvendighed for at lykkes med den fælles kerneopgave. Sundhedspolitikken bygger bro til alle øvrige politikker, på tværs af målgrupper og arenaer.
Nyborg Kommune investerer i det tværgående samarbejde og udvikling i det nære sundhedsvæsen. Det handler blandet andet om at styrke nære sundhedstilbud, samt at anvende digitale og virtuelle løsninger. Nyborg Sundhedshus og strategisk samarbejde mellem Nyborg Kommune, almen praksis og Region Syddanmark er eksempler på at sundhedsfremme og forebyggelse tænkes i samarbejde.
Ulighed i sundhed kommer til udtryk ved, at sygdom er skævt fordelt blandt borgerne i samfundet. Sandsynligheden for et godt helbred hænger tæt sammen med den sociale position, herunder blandt andet uddannelsesniveau, indkomst, beskæftigelsesforhold, boligforhold og etnicitet. Uligheden tager sin begyndelse allerede i graviditeten, og kan have betydning for sundhed og den mentale trivsel hele livet.
Mere lighed i sundhed handler om at sikre, at alle uanset social position kan opnå og opretholde den bedst mulige sundhedstilstand og flere gode leveår uden sygdom.
Nyborg Kommune arbejder for at give alle borgere lige muligheder for at opnå bedst mulig sundhed og mental trivsel, gennem tværgående samarbejde og et vedvarende fokus på sundhedsfremme og forebyggelse i alle livets faser.
Se korte videoer om ulighed i sundhed i de forskellige livsfaser her