Alle genoptræningsforløb tilrettelægges med udgangspunkt i netop dit behov for træning og kan foregå som selvtræning, holdtræning, online træning eller individuel træning. Nogen former for genoptræning foregår bedst hjemme hos dig selv. Andre former foregår bedst hos Træning og Sundhedsfremme. Ofte skal der lidt af hvert til for at få det bedste resultat.
Genoptræning
Du har mulighed for at få genoptræning, hvis du har været behandlet eller indlagt på et hospital, og hospitalslægen vurderer, at du har behov for træning for at genopnå dine tidligere færdigheder.
Hvis lægerne på hospitalet vurderer, at du efter indlæggelse eller behandling, har brug for genoptræning og de vurderer, du ikke selv kan varetage din genoptræning efter udskrivelse, vil de sende en genoptræningsplan til kommunen. Du vil blive kontaktet pr telefon eller via din eboks indenfor 4 dage med en indkaldelsesdato og tidspunkt som er senest 7 dage efter din udskrivelse.
Der er mange forskellige slags skader eller sygdomme, som kræver genoptræning. Din genoptræning vil derfor være tilpasset din diagnose. Træningen kan både foregå som holdtræning eller individuelle forløb, alt efter din genoptræningsplan.
Du kan få hjælp til træning, hvis du har svært ved at klare daglige gøremål på grund af sygdom eller svækkelse uden forudgående sygehusindlæggelse.
Målgruppen for kommunal genoptræning er typisk den ældre borger, der efter sygdom, som ikke er behandlet i sygehusregi, er midlertidigt svækket. Eksempelvis kan det være en borger som har været sengeliggende grundet influenza eller lungebetændelse og nu har fået nedsat funktionsniveau.
Der er mange forskellige slags skader eller sygdomme, som kræver genoptræning. Din genoptræning vil derfor være tilpasset din diagnose.
Det er din egen læge, hjemmepleje, dine pårørende eller dig selv som kan anmode om genoptræning. Derefter vil Sundhed og Træning vurdere din ansøgning.
Træningen kan både foregå som holdtræning, online træning eller individuelle forløb, alt efter din situation.
Genoptræningen gives i de tilfælde hvor anden form for træning, herunder også egen træningsindsats, ikke kan bringe borgerens funktionsniveau op igen. Egen indsats kan eksempelvis være at lave øvelser og gå ture derhjemme, deltage på holdtræning i foreningsregi og aktivcenter.
At have kørselsudfordringer til og fra træning i forenings – eller privat regi, eller have økonomiske udfordringer giver ikke adgang til kommunal træning.
At blive ramt af en hjerneskade kan være svært for både den ramte og de pårørende, da det ofte medfører en ændret hverdag. Følgerne efter en hjerneskade kan være meget forskellige og omfatte både fysiske, kognitive, sproglige, følelsesmæssige og sociale problemer, og der kan i den forbindelse være brug for særlig vejledning og rådgivning.
Du kan blive henvist til træning, hjerneskadekoordinatoren eller Neuroteamet, hvis du har haft :
- Blodprop i hjernen
- Hjerneblødning
- Hjernetrauma efter fald, trafikuheld med videre.
- Følger efter hjernebetændelse
- Følger efter iltmangel
- Hjernetumor
- Følger efter tidligere hjerneskade
Hjerneskadekoordinatoren hjælper dig med at skabe overblik og med at komme i kontakt med relevante afdelinger i kommunen. Derudover yder hjerneskadekoordinatoren rådgivning og vejledning til dig og dine pårørende om jeres ændrede livsvilkår.
Kontakt hjerneskadekoordinatoren pr. telefon 6333 7912 dagligt mellem 8-15.
Genoptræning er tidsbegrænset. Træningsvarigheden og træningen tilrettelægges af terapeuterne ud fra en individuel faglig vurdering. Du og din terapeut sætter mål for træningen, og terapeuten vurderer derefter hvilke træningsmetoder, der er bedst egnede. Målene tager udgangspunkt i din hverdag, og der vil undervejs i træningsforløbet blive fulgt op på udviklingen med test og undersøgelser.
Træningsafdelingen forventer, at du samarbejder og er motiveret for at deltage i træningen. Desuden har vi en forventning om, at du møder til alle de aftalte træningstider, da der vil være begrænset effekt af genoptræningen ved for mange afbud.
Har du kørsel til træningen forventes det, ved afbud, at du ringer senest dagen før.
Målgruppe
-
Borgere med individuel genoptræningsplan § 140
-
Borgere, der henvises i kommunen § 86
Borgere, der har behov for genoptræning efter fald i funktions- og færdighedsniveau og som i samarbejde med terapeut vurderes holdegnet, herunder at være motiveret for træning.
Borger skal kunne betjene computer på lavt brugerniveau og have internetopkobling. Det foretrækkes at borger selv har computer med kamera og lyd til rådighed. Er dette ikke en mulighed har Træningsafdelingen et begrænset antal skærme til udlån.
Forløb
Formålet er:
-
at borgeren udvikler handlekompetence i forhold til håndtering af sin sygdom
-
at motivere borgeren til at tage ansvar for egen træning
-
at fastholde borgeren i den målrettede træning
-
at borgeren oplever velvære ved fysisk aktivitet og inspireres til mere fysisk aktivitet i fremtiden.
Træningen indeholder følgende:
-
Samtale om borgerens mål samt løbende opfølgning
-
Test/undersøgelse og vurdering af terapeut.
-
Fælles opvarmning og fysisk træning
-
Gennem dialog inspireres borgerne til et aktivt hverdagsliv
-
Ved afslutning af holdforløbet udføres re-test og evaluering af borgerens mål
-
Samtale om betydningen af fysisk aktivitet fremadrettet.
Desuden er der videoer, med henblik på selvtræning, tilgængeligt i den periode borger er tilknyttet holdet.
Normalt skal du selv sørge for og selv betale kørsel til/fra genoptræning. Men der er situationer, hvor du kan få gratis kørsel eller tilskud til din kørsel.
Du kan få tilskud til kørsel til/fra genoptræning, såfremt du ikke er i stand til selv at komme til centret, ikke har en pårørende der kan køre eller ikke kan tage anden transport.
Hvis sygehuset har lavet en træningsplan til dig, kan du få gratis kørsel af os, hvis du ikke kan komme til og fra træningsstedet uden hjælp fra andre.
Du skal ringe til os, et par dage inden din første aftale, hvis du vil søge om kørsel. Når din genoptræning er i gang, kan du tale med din terapeut om kørsel.
Der er egenbetaling på kørsel. Du kan finde den aktuelle takst her.
Vederlagsfri fysioterapi kan efter lægehenvisning gives til børn og voksne, som opfylder en række fastsatte kriterier vedrørende særlige sygdomme og diagnoser.
Målsætningen med fysioterapien er at forbedre funktioner, vedligeholde funktioner eller forhale forringelsen af funktioner hos voksne og børn med et varigt fysisk handicap eller en funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom.
Spørgsmål til ordningen kan rettes til Belinda Rudolf Lauanni, leder af Sundhed og Træning, på tlf. 5159 9320.
Første gang du kommer til træning, møder du den eller de fysio- og ergoterapeuter, du skal samarbejde med under din genoptræning. Sammen aftaler I, hvordan din træning skal tilrettelægges, og hvad den skal indeholde.
Vi er en afdeling med 20 faglige, livsglade og engagerede medarbejdere, der kan tage imod dig om du er 2 år eller 78 år. Vores tilgang til dig er, at du som borger ønsker at kunne have det bedst mulige liv med mest mulig selvbestemmelse og kunne deltage i hverdagen med de aktiviteter der er tilknyttet til den fase, hvor du er i livet.
Når du kommer i et forløb her i afdelingen vil vi derfor:
- have et stort fokus på din egen indsats, fordi det er den der gør den største forskel på hvor langt du når med dine mål,
- inddrage din familie eller netværk, så de kan støtte dig i at nå dine mål,
- tilrettelægge vores forløb forskelligt, hvilket betyder du får den mængde træning og vejledning, som den ansvarshavende terapeut vurderer du har brug for. Det betyder også, at naboen nogen gange får et andet tilbud, fordi hans eller hendes forudsætninger er forskellige fra dine.
Formålet med genoptræning er, at du får et målrettet genoptræningsforløb rettet mod at du opnår samme funktionsevne som tidligere eller bedst mulig funktionsevne – så du derved bevarer eller forbedrer din selvhjulpenhed, ved at lære at bruge dine ressourcer på bedst mulig måde.
Igennem genoptræning, rehabilitering og habilitering at understøtte borgeren til at udvikle handlekompetence til et aktivt liv.
Genoptræningsforløb
Alle genoptræningsforløb tilrettelægges med udgangspunkt i netop dit behov for træning og kan foregå som selvtræning, holdtræning eller individuel træning. Nogen former for genoptræning foregår bedst hjemme hos dig selv. Andre former foregår bedst hos Træning og Sundhedsfremme. Ofte skal der lidt af hvert til for at få det bedste resultat. Mens du er i et genoptræningsforløb, skal du altid afsætte tid til også at træne derhjemme.
Tilsynsbesøg hos Træning og Sundhedsfremme
Genoptræning
Det er sygehusets læger, der vurderer, om du har behov for genoptræning. Sygehuset skriver en individuel genoptræningsplan til dig, som sendes til kommunen.
Herefter kontakter kommunen dig med et konkret tilbud om genoptræning.
Hvis du har behov for specialiseret genoptræning, er det sygehuset, der tilbyder dig genoptræning.
Træning ved sygdom/svækkelse
Hvis du har fået problemer med at klare det, du plejer i din dagligdag, fordi du er eller har været syg, kan du få tilbud om træning, uden at du har været på sygehuset.
Tal med kommunen eller din praktiserende læge om mulighederne for træning.
Hvor foregår træningen?
Det er forskelligt, hvilke tilbud om genoptræning og vedligeholdelsestræning kommunerne har. Derfor foregår træningen vidt forskellige steder:
- i dit eget hjem
- på et sygehus
- på et sundhedscenter
- i et træningscenter
Frit valg af træningssted
Hvis kommunen har flere tilbud, kan du frit vælge mellem dem.
Med en genoptræningsplan fra et sygehus kan du vælge at gå til genoptræning i en anden kommune end den, du bor i, hvis den anden kommune har kapacitet til det.
Hvordan kommer jeg i gang med genoptræning?
Du skal henvende dig til din læge eller til kommunen for oplysninger om genoptræning.
Tilskud til fysioterapi og gratis fysioterapi
Hvis du har en henvisning fra din læge, kan du få tilskud til behandling hos en privatpraktiserende fysioterapeut.
Du kan få gratis (vederlagsfri) fysioterapi, hvis:
- du har et svært fysisk handicap
- du har en funktionsnedsættelse som følge af fremskridende sygdom
- din tilstand er varig.
Hvordan søger jeg om vederlagsfri fysioterapi?
Du skal have en henvisning fra en læge for at få vederlagsfri fysioterapi. Det kan være din praktiserende læge eller en speciallæge, der behandler dig for den sygdom eller det handicap, der kræver fysioterapi.
Din sygdom eller dit handicap skal være nævnt på diagnoselisten i ”Vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi”.
Min sundhedsjournal
Hvis du vil klage
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, skal du klage til kommunen inden fire uger. Afgørelsen skal så genvurderes inden fire uger, fra klagen er modtaget.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.
Kontakt os
Har du spørgsmål til genoptræning?
Åbnings- og telefontider