Ungestøtte – anbringelse § 114
Ungestøtte kan omfatte fortsat anbringelse, kontaktperson, udslusningsordning i hidtidigt anbringelsessted samt andre støtteformer, der kan sikre en god overgang til en selvstændig tilværelse.
Hvis du vil vide mere...
Kvalitetsstandard ved ungestøtte – anbringelse § 114
Barnets lov § 114.
Der tages afsæt i børne- og ungepolitikkens tema ”Omsorg, tryghed og trivsel”, hvor der står ”Børn og unge skal derfor understøttes i et sundt og trygt liv gennem hele deres opvækst og i deres forskellige møder med de kommunale tilbud.”
Støtten har til formål at lette overgangen til en selvstændig tilværelse, understøtte uddannelse og beskæftigelse samt fremme den unges personlige udvikling og trivsel.
Unge, der har været anbragt uden for hjemmet og skønnes at have et behov for støtte efter det fyldte 18. år. Målgruppen omfatter unge, der ønsker at samarbejde om et ungestøtteforløb, og som har opnået en vis selvhjulpenhed, men fortsat har brug for støtte.
Støtten kan også omfatte unge med psykiske eller fysiske handicaps, hvor dette er nødvendigt for deres trivsel og udvikling. Det er muligt at opretholde døgnophold (BL § 120) til anbragte unge med betydelig og varig nedsat fysisk og psykisk funktionsnedsættelse.
En ung har som udgangspunkt ret til kortvarigt at vende tilbage til det tidligere anbringelsessted, når den unge er fyldt 18 år og var anbragt uden for hjemmet umiddelbart inden det fyldte 18. år. Kommunen skal lave aftale med anbringelsesstedet om muligheden for, at den unge kan komme på besøg på anbringelsesstedet. Det kan fx dreje sig om ferier og højtider. Der er ikke noget krav om, at den unge skal kunne overnatte.
>Kommunen skal træffe afgørelse om ungestøtte senest ved den unges fyldte 17,5 år for at sikre en sammenhængende overgang til voksenlivet. Hvis det forventes, at den unge får behov for støtte, bringes sagen til drøftelse på et koordineringsmøde. Hvis den unge skifter handlekommune, overgår sagen til den nye kommune, som herefter afgør om ungestøtten skal fortsætte.
Der foretages en konkret individuel vurdering, når omfanget skal fastlægges.
Ungestøtte kan omfatte fortsat anbringelse, kontaktperson, udslusningsordning i hidtidigt anbringelsessted samt andre støtteformer, der kan sikre en god overgang til en selvstændig tilværelse. Der kan fx ydes støtte i form af psykologsamtaler, netværks- og samtalegrupper eller rådgivning i forhold til bolig, økonomi og daglige gøremål.
Støtten ydes af fx kommunale godkendte børn- og ungehjem, plejefamilier og netværksplejefamilier. I konkrete tilfælde kan der benyttes private leverandører, hvis der kræves specialviden eller særlig støtte.
Første opfølgning sker efter tre måneder, hvorefter der aftales en videre opfølgningsplan. I forbindelse med hver opfølgning vurderes det, om målene for den unge er opnået, og om støtten skal fortsætte, justeres eller afsluttes.
Støtten ophører senest ved det fyldte 23. år.
Der kan klages over afgørelsen.
Klagefristen er 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen.
Når klagen er modtaget, bliver afgørelsen genvurderet. Såfremt Nyborg Kommune fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til Ankestyrelsen.
Godkendt af Byrådet 25. februar 2025.