Rådgivning, undersøgelse og behandling (adfærdsvanskeligheder) § 31
Målgruppen for rådgivning, undersøgelse og behandling efter § 31, er for de børn, unge og familier, der har adfærdsmæssige problemer, der ikke er så store endnu, at der er behov for støttende indsatser efter barnets lov § 32.
Hvis du vil vide mere...
Rådgivning, undersøgelse og behandling (adfærdsvanskeligheder) § 31
Barnets lov § 31.
Indsatsen efter barnets lov § 31 er et tidligt forebyggende tilbud til forældre og børn, som ønsker dette. Indsatsen forudsætter ikke en forudgående afdækning § 19 eller børnefaglig undersøgelse § 20 efter barnets lov.
Der tages afsæt i børne- og ungepolitikkens tema ”Omsorg, tryghed og trivsel”, hvor der står ”Børn og unge skal derfor understøttes i et sundt og trygt liv gennem hele deres opvækst og i deres forskellige møder med de kommunale tilbud.”
Formålet med rådgivning, undersøgelse og behandling er dels at afhjælpe de problemer, der allerede eksisterer, og som i nogle tilfælde kan have forbigående karakter, fordi de f.eks. er opstået i forbindelse med en ulykke, dels at forebygge at problemerne vokser sig større, så der ikke senere bliver behov for at tage mere omfattende indsatser i anvendelse.
Målgruppen for rådgivning, undersøgelse og behandling efter § 31, er for de børn, unge og familier, der har adfærdsmæssige problemer, der ikke er så store endnu, at der er behov for støttende indsatser efter barnets lov § 32.
Familier, der vurderes at have brug for særlig støtte, og hvor en tidligt forebyggende indsats kan bidrage til at få familien i trivsel igen og forebygge, at vanskeligheder vokser sig større.
Der kan eksempelvis være tale om en familie, hvor barnet har en diagnose, der har udfordringer med samspillet i familien.
Der kan også være tale om børn med handicap, hvor der er behov for en vurdering af behovet eller børn med mindre adfærdsmæssige vanskeligheder, f.eks. på grund af et konkret traume, der kan håndteres ved nogle få psykologsamtaler.
Rådgivningen rækker ud over § 30, men angår på den anden side ikke problemer, der er så store, at der skal sættes støttende indsatser i værk efter § 32.
Indsatser har som udgangspunkt en varighed på 4 måneder, men varigheden kan være op til 6 måneder. Antallet af samtaler er som udgangspunkt 8-10 samtaler. Dette har sammenhæng til, at problemerne skal være konkrete og afgrænsede.
Rådgivning og behandling kan for eksempel omfatte:
- Familierettede samtaler
- Individuelle samtaler
- Psykoedukation om diagnose
- Fysio- eller ergoterapeutisk behandling ved børneterapien i kommunen
- Mestringskurser eller lignende læringsforløb
Hvilke aktiviteter indgår IKKE i ydelsen?
Behandling, der ikke er dækket af indsatsen, er således (listen er ikke udtømmende):
- Behandling der henhører under det offentlige behandlingssystem
- Behandling, der ikke er lægeligt godkendt i Danmark
- Gymnastik, pilates og lignende personlig træning og behandling
Familieindgangen.
Der skal udarbejdes en screening for at vurdere om barnet/den unge har behov for hjælp og støtte efter barnets lov.
Støtten ophører senest ved det fyldte 18. år.
Der kan klages over afgørelsen.
Klagefristen er 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen.
Når klagen er modtaget, bliver afgørelsen genvurderet. Såfremt Nyborg Kommune fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til Ankestyrelsen.
Godkendt af Byrådet 25. februar 2025.