Seniorrådet høres i mange forskellige ældrepolitiske spørgsmål. Det kan for eksempel være i spørgsmål om kommunens serviceniveau, ældre- og handicapvenlige boliger, plejehjem, trafik- og miljøforhold med flere.
Seniorrådet er et vigtigt høringsorgan, hvor rådet har mulighed for at drøfte indholdet og udformningen af kommunens ældrepolitik.
Målet er at øge ældres medindflydelse og medansvar gennem dialog og samarbejde.
Rådets funktion består i at:
- medvirke til, at de ældre løbende bliver orienteret om nye tiltag i kommunen, som har betydning for ældre
- holde sig orienteret om de ældres ønsker og behov samt om kommunale forhold
- afgive høring i alle spørgsmål af betydning for kommunens ældre borgere
- samarbejde med kommunen om en ældrepolitik, der tager hensyn til selvbestemmelser og medindflydelse samt videreførelse af en udviklende ældrepolitik.
Læs mere om rådet
Formand Frits Christensen, e-mail: frits.chr58@gmail.com
Næstformand Anne Lerche, e-mail: annelerche@gmail.com
Peter Enevold, e-mail: peenevold@gmail.com
Kjeld Ahrendsen, e-mail: kjeldsenior@gmail.com
Kirsten Press, e-mail: kipr@c.dk
Hans Christian Nielsen, e-mail: hcnielsen32@gmail.com
Bent Vagn Laursen, e-mail: bentvagnlaursen@gmail.com
Ingrid Hansen, e-mail: karlejnerhansen@gmail.com
Allis Sørensen, e-mail: 5853allis@gmail.com
Jonna Kroer, e-mail: kroerjonna@gmail.com
Anne-Lise Kinnerup Nielsen, e-mail:
Suppleanter
Peter Liljehof Thomsen, Nyborg
- Mandag 8. januar 2024
- Mandag 5. februar 2024
- Mandag 4. marts 2024
- Mandag 8. april 2024
- Mandag 6. maj 2024
- Mandag 10. juni 2024
- Mandag 19. august 2024
- Mandag 23. september 2024
- Mandag 21. oktober 2024
- Mandag 25. november 2024
Seniorrådets arbejdsform i henhold til vedtægterne § 5, stk. 3.
Forretningsorden for Seniorrådet i Nyborg Kommune.
1 - Møder
Ordinære møder
Ordinære møder afholdes 1 gang pr. måned, dog undtaget juli måned. Mødeplan for det kommende år aftales på mødet i december måned.
Ekstraordinære møder
Ekstraordinære møder holdes, såfremt formand eller mindst 5 medlemmer ønsker det. Ekstraordinære møder kan indkaldes med kort varsel ved uopsættelige sager.
Mødelokaler
Møderne afholdes i et af kommunens lokaler.
2 - Sekretariatsfunktion
Nyborg Kommune stiller sekretær til rådighed. Derudover deltager sundheds- og ældrechefen også på møderne.
3 - Indkaldelse og dagsorden
Ordinære møder indkaldes med 1 uges varsel bilagt dagsordenen. Forslag og evt. bilag til dagsordenspunkter fra rådets medlemmer skal være sekretæren i hænde senest 10 arbejdsdage før mødets afholdelse.
Formand/næstformand udarbejder i samarbejde med sekretæren dagsorden for mødet.
Dagsorden godkendes ved mødets åbning.
4 - Afvikling
Mødeledelse
Rådets møder ledes af formanden – eller ved dennes fravær af næstformanden.
Beslutningsdygtighed
Rådet er beslutningsdygtigt, når mindst 7 af rådets medlemmer er til stede. Medlemmer, som er forhindrede i at deltage, kan forud for et givent møde tilkendegive deres ønsker/holdninger til udvalgte
dagsordenspunkter, hvilket Seniorrådet kan vælge at tage til efterretning i deres behandling af punkterne.
Tilkendegivelse af ønsker/holdninger sendes til formanden for Seniorrådet senest tre hverdage før
mødet.
Afbud
Afbud meldeles til formanden eller sekretæren. Suppleanter indkaldes ikke ved enkelte afbud, men kun ved fravær ud over 3 måneder (sygdomsperiode eller lignende).
5 - Afstemning
Alle beslutninger på rådets møder tages med almindeligt stemmeflertal.
6 - Referater
Af møderne laver rådets sekretær et referat, der godkendes af formand og næstformand og derefter udsendes til alle rådets medlemmer. Dagsordenen og referater er tilgængelig på Kommunens hjemmeside.
Sekretæren sørger endvidere for, at beslutninger i referater følger de respektive sager ved deres videre behandling på rådhuset og i de stående udvalg.
Referaterne godkendes og underskrives på førstkommende møde.
Mindretalssynspunkter optages kun i referatet, såfremt mindretallet kræver det.
Kontakten til dagspressen på vegne af Seniorrådet varetages kun af formanden i samarbejde med rådets sekretær.
7 - Arbejdsgrupper
Seniorrådet kan nedsætte arbejdsgrupper/udvalg samt ad hoc grupper til at bearbejde særlige områder.
Udvalg kan inddrage specialister i arbejdet.
Seniorrådet fastsætter nærmere regler for eventuelle arbejdsgruppers arbejde.
8 - Offentlige møder
Rådet kan afholde offentlige orienteringsmøder for ældreområdet, hvor de ældre kan få mulighed for at komme med forslag m.v. om sager, der skal behandles i Seniorrådet.
9 - Ændringer i Forretningsordenen
Forslag til ændringer af denne forretningsorden kan vedtages med almindeligt stemmeflertal, såfremt forslaget er optaget på mødets dagsorden, og alle rådets medlemmer er til stede.
Således vedtaget i Seniorrådet 4. april 2018.
Disse vedtægter for Seniorrådet i Nyborg Kommune er oprettet i henhold til bestemmelserne i ”Lov om Retssikkerhed og Administration på det sociale område”.
§ 1 Formål
Stk. 1 Seniorrådet rådgiver Nyborg Kommune i ældrepolitiske spørgsmål og varetager borgere +60 års interesser på alle områder af betydning for denne gruppes levevilkår samt fungerer som kontaktorgan mellem seniorer og Nyborg Kommunes forskellige udvalg.
Stk. 2 Der indgås for hver kommunal valgperiode aftale mellem Ældreudvalget og Seniorrådet om høringspligtens omfang og procedure. Kan der ikke opnås enighed om en sådan aftale, skal Seniorrådet høres om alle forslag, som vedrører +60 årige borgere i Nyborg Kommune.
§ 2 Aktiviteter
Stk. 1 Seniorrådet er en selvstændig forvaltningsmyndighed, som er omfattet af ”Forvaltningsloven” og ”Lov om offentlighed i forvaltningen”, og er derfor undergivet reglerne om tavshedspligt ved indhentelse af og videregivelse af oplysninger.
Stk. 2 Seniorrådet kan af egen drift udtale sig og stille forslag om ethvert emne, der har betydning for borgere over 60 år i Nyborg Kommune samt viderebringe idéer og forslag til Nyborg Kommunes politiske og administrative myndighed.
Stk. 3 Seniorrådet kan ikke behandle spørgsmål, som vedrører enkeltpersoner blandt kommunens borgere eller kommunens ansatte, medmindre sagen er af generel eller principiel karakter.
Stk. 4 Seniorrådets møder er ikke åbne for offentligheden. Dagsordener og beslutningsreferater er offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside.
Stk. 5 Seniorrådet skal være synligt og holde sig orienteret om seniorers levevilkår i kommunen samt deres behov og ønsker.
Stk. 6 Seniorrådet skal gøre en indsats for at fremme nærdemokratiet, så seniorer aktivt kan inddrages i de lokale beslutninger på ældreområdet.
Stk. 7 Seniorrådet mødes efter behov med sundheds- og ældrechefen, de stående udvalgs og forvaltningens medarbejdere til drøftelse af ældrepolitiske emner. Seniorrådet mødes en gang årligt med Ældreudvalget i forbindelse med budgetprocessen.
Stk. 8 Seniorrådet skal gennemgå og komme med en udtalelse om tilsynsrapporter fra kommunens tilsyn med plejecentre. Det samme gælder Styrelsen for Patientsikkerheds tilsynsrapporter.
Stk. 9 Den lovbestemte høring gælder, hvad enten beslutningen skal træffes i Byrådet, i et udvalg eller i et forvaltningsorgan.
Stk. 10 Høringen skal foretages mindst 14 dage, inden beslutning skal træffes. Ved hastesager kan der aftales en særlig høringsprocedure med indkaldelse af Seniorrådet til et ekstraordinært møde.
Stk. 11 Seniorrådets høringssvar skal følge med sagsfremstillingen som påtegning eller i et særskilt bilag.
Stk. 12 Hvis Kommunalbestyrelsen overdrager udførelsen af opgaver indenfor sit ansvarsområde til private entreprenører eller andre offentlige udførere, skal den sikres, at Seniorrådet bliver hørt om væsentlige eller principielle spørgsmål, som vedrører borgere 60+ år.
§ 3 Valget
Stk. 1 Til Seniorrådet i Nyborg Kommune vælges 11 medlemmer blandt Nyborg Kommunes borgere over 60 år. Valget afholdes ved tilstedevalg samtidig med kommunalvalget.
Stk. 2 For at være valgbar og have valgret skal man have folkeregisteradresse i Nyborg Kommunes geografiske område samt være 60+ år.
Stk. 3 Der vælges endvidere et antal stedfortrædere. Disse indtræder i Seniorrådet, når/hvis et medlem udtræder eller er forhindret i at varetage hvervet som medlem af Seniorrådet efter 3 måneders forløb. Rækkefølgen går efter stemmetal. Ved stemmelighed foretages lodtrækning. Stedfortrædere deltager ikke i Seniorrådets møder.
Stk. 4 Kommunen sørger for, at der bliver afholdt valg til Seniorrådet hvert fjerde år.
Stk. 5 Seniorrådets valgperiode falder sammen med Byrådets.
Stk. 6 Nærmere bestemmelser for gennemførelse af valget til Seniorrådet fastlægges af kommunen i samråd med Seniorrådet.
Stk. 7 Seniorrådet afholder et eller flere borgermøder før, at opstilling af kandidater finder sted. Her orienteres om Seniorrådets virke og arbejdsform samt om valgreglerne. Seniorrådet foranlediger, at de opstillede kandidater indkaldes til et orienterende møde, umiddelbart efter fristen for opstilling er udløbet.
Stk. 8 Det nyvalgte Seniorråd tiltræder den 1. januar efter valgets afholdelse.
§ 4 Konstituering
Stk. 1 Det nyvalgte Seniorråd indkaldes til et konstituerende møde 1. onsdag i december måned efter valghandlingen. Der skal konstitueres en formand og en næstformand for hele valgperioden.
Stk. 2 Det konstituerende møde indkaldes af Nyborg Kommune og ledes af det medlem, der fik højeste stemmetal ved det afholdte valg til Seniorrådet.
Stk. 3 Seniorrådet fastsætter selv sin forretningsorden.
§ 5 Økonomi
Stk. 1 Udgifterne ved Seniorrådets virksomhed samt ved valghandlingen afholdes af Nyborg Kommune. Seniorrådets medlemmer modtager diæter og udgiftsgodtgørelse m.v. efter reglerne i § 16a i Lov om Kommunernes Styrelse.
Nyborg Kommune stiller ligeledes lokaler til rådighed for Seniorrådets møder samt sekretærbistand.
Det tildelte beløb til Seniorrådets drift fastsættes af Byrådet.
Stk. 2 Nyborg Kommune udarbejder hver måned en oversigt over Seniorrådets forbrug og restbudget for det indeværende år.
Stk. 3 Seniorrådet har ansvaret for at overholde det budget, som er tildelt af Byrådet.
Vedtaget i Seniorrådet 12. juni 2019
Vedtaget i Byrådet 17. september 2019
Indledning
Det følger af retssikkerhedslovens § 30, stk. 3, at kommunalbestyrelsen i samarbejde med ældrerådet skal fastlægge de nærmere rammer for rådets virke, herunder aftale nærmere om, hvordan og i hvilket omfang ældrerådet skal høres.
Aftalen gælder for én kommunal valgperiode.
Det fremgår af Vedtægter for Seniorrådet i Nyborg Kommune § 1, stk. 2, at der for hver kommunal valgperiode indgås aftale mellem Ældreudvalget og Seniorrådet om høringspligtens omfang og procedure.
Høringer
Det er aftalt, at Seniorrådet skal høres i følgende sagstyper/beslutninger:
- Kommunens politikker og strategier på ældreområdet, f.eks. værdighedspolitik, pårørendepolitik, boligstrategi, demenspolitik mv.
- Kommunale kvalitetsstandarder, der har betydning for ældre
- Sagsbehandlingsfrister
- Budgetforslag
- Sygepleje, herunder den kommunale akutfunktion
- Boliger til ældre
- Hjælpemidler
- Digitalisering og velfærdsteknologi på ældreområdet
- Tilgængelighed
- Offentlig transport, herunder ændrede stoppesteder og køreplaner
- Kørselsordninger
- Kommune- og lokalplaner
- Demensindsatser
- Dagcentre og aktivitetstilbud på ældreområdet
- Forhold for pårørende
- Forebyggende indsatser
- Indsatser mod ensomhed
- Frivilligt arbejde
- Omsorgstandpleje
- Tilsyn på ældreområdet, herunder tilsynspolitikker og tilsynsrapporter
- Kulturelle tilbud, herunder biblioteker og andre kulturelle institutioner
Procedure
Beslutningssager
Hver gang Ældreudvalget behandler en sag, der er omfattet af ovenstående liste, skal Ældreudvalget sende sagen i høring i Seniorrådet, inden Ældreudvalget træffer beslutning i sagen.
Høringen skal foretages mindst 14 dage, inden beslutning træffes.
Proceduren er følgende:
- Sagen forelægges Ældreudvalget
- Ældreudvalget beslutter at sende sagen i høring i Seniorrådet
- Sagen sættes på dagsordenen for næste møde i Seniorrådet
- Seniorrådet udarbejder høringssvar
- Sagen forelægges igen Ældreudvalget, og Seniorrådets høringssvar er indarbejdet i sagsfremstillingen eller vedlagt som bilag
- Ældreudvalget træffer beslutning
Orienteringssager
Når Ældreudvalget har behandlet orienteringssagen, sørger administrationen for, at sagen ligeledes kommer til orientering på Seniorrådets dagsorden for det kommende møde.
Beslutningssager i andre udvalg
Det hænder, at Seniorrådet skal høres i sager, der ikke behandles i Ældreudvalget.
Det kan fx være godkendelse af kommuneplaner og lokalplaner eller beslutninger om offentlig transport. Sådanne sager behandles i Teknik- og Miljøudvalget.
I sager om kommuneplaner og lokalplaner er det aftalt, at Seniorrådet er på høringslisten. Formanden modtager en høringsmail fra Teknik, Miljø og Erhverv, og formanden er ansvarlig for at få sagen på dagsordenen på kommende møde i Seniorrådet, hvis det vurderes relevant.
Ved sager omkring offentlig transport, sørger Teknik, Miljø og Erhverv for at indhente høringssvar fra Seniorrådet, inden sagens forlægges Teknik- og Miljøudvalget til beslutning.
Godkendelse og varighed
Godkendt i Seniorrådet 25. maj 2022
Godkendt i Ældreudvalget 18. maj 2022
Godkendt i Byrådet 21. juni 2022
Aftalen er gældende indtil 1. januar 2022
Her finder du de høringssvar, Seniorrådet har afgivet.
Høringssvar fra 2022
Høringssvar fra 2021
Åbent brev fra Seniorrådet vedr. plejebolig behov
Status på handleplaner for strategi i Sundhedspolitikken samt handleplaner for 2021
Høringssvar fra 2020
Genopretning af velfærdsniveauet på ældreområdet
Aftale ml. Ældreudvalget og Seniorrådet om høringspligten
Høringssvar fra 2019
Sagsbehandlingsfrister i Social og Familie
Sammen om at fremme fællesskaber - Strategi for ensomhed 2019-2021
Strategisk udviklingsplan for Nyborg bymidte
Ekstraordinære budgetnedskæringer på ældreområdet
Nyborg Kommunes Værdighedspolitik
Høringssvar fra 2019
Tirsdag den 16. november var der valg til Seniorrådet samtidig med Kommunal- og regionsrådsvalget. 11 kandidater er valgt til Seniorrådet i Nyborg, og seks kandidater er suppleanter.
- Ebbe Hajslund, Nyborg – 822 stemmer
- Lisbeth Langæble, Ørbæk – 650 stemmer
- Peter Enevold, Ullerslev – 617 stemmer
- Kjeld Ahrendsen, Nyborg – 479 stemmer
- Kirsten Press, Nyborg – 426 stemmer
- Hans Christian Nielsen, Refsvindinge – 407 stemmer
- Bent Vagn Laursen, Nyborg – 380 stemmer
- Elsa Knudsen, Nyborg – 362 stemmer
- Ingrid Hansen, Ullerslev – 362 stemmer
- Frits Christensen, Nyborg – 286 stemmer
- Anne Lerche Nordlund, Nyborg – 261 stemmer
Suppleanter
1. Allis Sørensen, Måre – 209 stemmer
2. Inger Jensen, Langå – 189 stemmer
3. Jonna Kroer, Nyborg – 189 stemmer
4. Verner Dahlgaard Andersen, Nyborg – 175 stemmer
5. Anne-Lise Kinnerup Nielsen, Nyborg – 114 stemmer
6. Peter Liljehof Thomsen, Nyborg – 55 stemmer
Der var stemmelighed mellem flere kandidater, hvorfor 2. og 3.suppleanterne blev afgjort ved lodtrækning.